Polisen efterlyser en grovt kriminell man med finsk-romsk härkomst bosatt i Örebro som ”kan vara farlig för allmänheten”. Brottslingen är dömd för två mordförsök och grovt vapenbrott. Samhällsnytt kan berätta att gärningsmannen försattes på fri fot efter domen och nu håller sig borta från att avtjäna straffet.

Det var den 17 april förra året som Örebro tingsrätt dömde 19-årige Alex Keiski till sluten ungdomsvård i fyra år efter att han den 19 september år 2018 försökt avrätta två bröder med arabiskklingande namn intill en för- och lågstadieskola och i en lägenhet på Örnsköldsgatan 37 i Örebro.

Keiski förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för grov stöld, olovligt brukande, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Skotten ekade i bostadsområdet

Samhällsnytt har tagit del av polisutredningen som visar att Keiski har avlossat flera skott på nära håll som bland annat träffat ett av offrens huvud, buk, bröstkorg, rygg och fot.Polisen: ”Tillhör finsk-romsk familj”

I en rapport från brottsplatsen konstaterar en polis med lokalkännedom att gärningsmannens efternamn tillhör en finsk-romsk familj. Samtidigt visar det sig att ett antal finska romer dykt upp nyfikna vid avspärrningarna i samband med brottshändelsen.

Fejd ”mellan zigenare och araber”

Det framkommer även vittnesuppgifter boende som nämner att det rör sig kriminella gäng i det invandrartäta området Markbacken där skjutningarna ägde rum. En familjemedlem till brottsoffren berättar för polisen att det ska finnas en tvist i form av en ekonomisk skuld mellan ”zigenare” och araber vilket tros vara orsaken till skjutningen. Nedan syns Keiski bära ett flertal guldsmycken på en balkong.

Det är dock en uppgift som brottsoffren genom arabisk tolk i polisförhör förnekar – även Keiski uppger att han inte har kännedom om någon skuld.

Nedan bilder på de utpekade personerna som uppges ha en skuld till brottsoffren.


Erkände mordförsöket – men ändrade sig

Den 24 september frihetsberövades Keiski som misstänkt för mordförsöken. I ett förhör den 5 november erkänner Keiski att han skjutit bröderna i hopp att få lämna häktet. Några dagar senare försätts han också på fri fot. Erkännandet tog han efter frisläppandet tillbaka.


Tingsrätten mildrade påföljden

Örebro tingsrätt kom fram till att Keiski skulle dömas för försök till mord i två fall och grovt vapenbrott. Men enligt rätten var hans låga ålder som 16-åring en förmildrande omständighet. Istället för fängelse i sex år kom Keiski undan med sluten ungdomsvård i fyra år.

Keiski överklagade domen till Göta hovrätt som 2019-06-20 fastställde tingsrättsdomen. Straffet har han dock inte visat sig intresserad av att avtjäna och är nu spårlöst försvunnen.

Hela tingsrättsdomen kan laddas ned och läsas på följande länk: Örebro TR B 4774-18 Dom 2019-04-17

Polisen vill ha tips

Nu vädjar polisen om tips om Keiski som myndigheten menar har våldskapital och är en fara för samhället. Han kan befinna sig någonstans i Sverige eller möjligen hos släkt i Finland.

Om du vet var Keiski befinner sig, kontakta polisen på telefonnummer 114 14 alternativt TV3 Efterlyst på 08-702 00 90 eller via e-post på [email protected].

https://www.facebook.com/EfterlystSE/posts/10158858920162214

LÄS ÄVEN: Örebro otryggast i Sverige – hälften av alla kvinnor vågar inte gå ut

authorimage