Arkivbild.

Slavhandel på Facebook – 17-årig flicka auktionerades bort

351 Shares

Priset för flickan blev 500 kor, tre bilar och 80 000 kronor. Människorättsorganisationer riktar nu kritik mot Facebook som man menar inte agerar tillräckligt snabbt och kraftigt.

Auktionen med den sydsudanesiska flickan pågick i mer än två veckor innan Facebook reagerade och tog ned den. Då var det dock redan för sent och flickan hade gifts bort. Fallet är bara ett av många där regelrätt slavhandel bedrivs på plattformen.

– Den här användningen av teknologi är barbarisk, det påminner om moderna slavmarknader. Att en flicka kan säljas för giftermål på världens största sociala nätverk år 2018 är helt obegripligt, säger George Otim, Plan Internationals kontaktperson i Sydsudan.

Fem män ska ha lagt bud på flickan, bland dessa högt uppsatta politiker.

På Facebook erkänner man att plattformen använts för auktionen. Samtidigt påstår man sig kontinuerligt förbättra metoderna för att identifiera olämpligt innehåll.

Att auktionen slutade med ett så högt pris gör att Plan International tror att fler flickor kommer att säljas på samma sätt.

351 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.