I samband med att efterfrågan på pappersprodukter ökar råder även brist på pappersmassa i Europa. Detta gör att det råder akut brist på papperskassar i många butiker.

Sedan regeringen införde skatten på plastpåsar och man kommer att förbjuda engångsartiklar i plast har efterfrågan på bland annat papperskassar ökat dramatiskt.

LÄS ÄVEN: Förbud mot bestick och sugrör i plast klubbat

På Hemköp i Halmstad har butikschefen Jörgen Westman helt slut i sitt lager.

– Det har varit ett pågående problem sedan i juni. Vi har försökt köpa in från olika ställen. Tyvärr har vi tomt i butiken nu, säger Jörgen Westman till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Försäljning av plastpåsar ökar igen

Nu dammsugs marknaden för att hitta fler leverantörer. Samtidigt uppmanas kunderna av Magnus Törnblom, presschef på Axfood, att ta med egna återanvändningsbara kassar. Han påpekar även att det finns alternativ.

– Oftast i form av såväl andra och oprofilerade papperskassar som flergångskassar och plastbärkassar av återvunnen plast. Så förhoppningen är att det inte ska behöva påverka kunderna i någon större utsträckning. Som vanligt är den bästa kassen den som används flera gånger, och vi uppmuntrar därför kunderna att i möjligaste mån fortsätta ha med sig egna kassar, säger Magnus Törnblom.