Efter att ha använts i Malmö importeras nu metoden till huvudstaden och Huddinge. Samtidigt sågas metoden och dess effektivitet ifrågasätts av polisen.

Den kritiserade metoden för att omvända grovt gängkriminella i Malmö och Göteborg ”Sluta skjut” lanseras nu även i huvudstaden. I korthet går projektet ut på att bland annat Kriminalvården, polis och kommunen försöker skapa en dialog med de mest våldsbenägna gängkriminella elementen genom att anordna träffar där det bjuds på pizza.

Nu blir Huddinge det första området i Stockholmsområdet där metoden införs.

– Vi kommer jobba mot enskilda individer och grupperingar. Det ska vara jobbigt att vara i de kriminella miljöerna, säger Johan Andersson, polischef LPO Huddinge, till statstelevisionen.

Enligt Andersson kommer man att få hjälp med en specialisttjänst från Brottsförebyggande rådet och till det ordinarie arbetet man redan bedriver kommer det tillkomma mer kompetens, resurser och systematik.

Utöver Malmö, Göteborg och nu Stockholm har man även i Örebro och Uppsala beslutat att införa metoden.

Sågas av polis

I november uppmärksammade Samnytt att justitieminister Morgan Johansson (S) och dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) vid upprepade tillfällen hyllat Sluta skjuta som en framgångssaga. Planen var dessutom att Sluta skjut skulle införas i Stockholm redan under fjolåret men skippades av regionpolischef Mats Löfving.

En poliskälla berättade då att medan S-politiker tar åt sig äran för färre skjutningar i Malmö och lyfte Sluta skjut som verktyget till resultatet, pyrde det i stadens gängkriminella miljöer där nya personer tar över.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”

Källan menade att det då minskade antalet skjutningar i stället berodde på att ledargestalter och andra tungt kriminella profiler i staden hade häktats både i Sverige och utomlands som ett resultat av att att den krypterade meddelandetjänsten EncroChat knäcktes.

– Jag skulle inte säga att Sluta skjut är den största bidragande faktorn att det skjuts mindre. Det är utan tvekan Encro som inte kommer från något parti utan från fransk polis som satt Malmös tio tyngst kriminella bakom bom. Det är anledningen tillsammans med Operation Rimfrost som fått det på en bättre väg. Sedan är det långt ifrån bra, berättar källan för Samnytt.

Importerat från USA

Group Violence Intervention, som i Sverige blev ”Sluta skjut”, genomfördes för första gången som Operation Ceasefire i Boston i mitten av 1990-talet. Strategin går ut på en fokuserad samverkan mellan polis, kommun och civilsamhälle.