Sjösås nya kyrka, norr om Växjö brinner. Till en början syntes tjock rök välla ut ur kyrkan och senare slog lågor lika höga som kyrktornet genom taket. Räddningstjänsten var på plats med flera enheter men det fanns inget hopp om att rädda byggnaden.

– Kyrkan kommer att brinna ner. Den går inte att rädda, säger räddningstjänstens ledningsoperatör, till Svt.

Larmet om branden inkom 12.22 under lördagen. När polis och räddningstjänst anlände hade elden redan fått fäste i kyrkans väggar. Sjösås nya kyrka uppfördes i mitten av 1800-talet och är byggd i gråsten som putsats och vitkalkats.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen naturlig förklaring till hur branden startat. En förundersökning om brott är inledd, brottsrubriceringen är dock ännu inte fastställd.

Kyrkan uppges ha varit tom när branden bröt ut. Polisen uppger att det inte finns några uppgifter om att någon person ska ha skadats av röken eller lågorna.

LÄS ÄVEN: SD:s invandrings- och kriminalpolitik bäst enligt väljarna

Räddningstjänsten avbröt räddningsförsök

– När larmet kom in var det kraftig rökutveckling från tornet. Sedan när räddningstjänsten var framme hade det brunnit i stora salen och gått igenom fönsterrutorna, säger en ledningsoperatör vid Värends räddningstjänst till TT.

Initialt ville räddningstjänsten försöka ta sig in i kyrkan för att rädda dyrbara inventarier. I kyrkan fanns bland annat en dopfunt från 1200-talet samt ett så kallat triumfkrucifix från 1400-talet och en altartavla utförd 1865, av Sven Gustaf Lindblom.

Försöken fick dock avbrytas på grund av eldens framfart. Det är oklart om de oersättliga föremålen förstörts av elden eller går att rädda ur kyrkan senare.

– Taket har rasat in så det är för farligt att gå in, säger räddningstjänstens ledningsoperatör till DN.

Personal från flera brandstationer har deltagit i insatsen, som pågått under stora delar av lördagskvällen. Arbetet går nu främst ut på att förhindra att branden sprider sig. Kyrkan var en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil med ett högt spetsigt torn som kollapsade i lågorna.