Något sensationellt verkar ha hänt inom den finansiella världen. En grupp småsparare organiserade genom olika nätforum, bland annat Reddit, med namnet WallStreetBet, har lyckats tjäna miljoner genom att satsa emot storfinansen inom hedgefonderna. Resultatet är att de stora hedgefonderna förlorade miljarder. Storfinansen lyckades sedan stoppa handeln med aktien.

Flera hedgefonder bedömde ett företag som insolvent och ”shortade” aktien tungt under flera år. Att ”shorta” innebär att en investerare satsar pengar på att företagets värde kommer gå ner. När det går ner tjänar man pengar, går värdet upp förlorar man istället stort.

Nu har en uppsjö av småsparare koordinerat köp av aktien Gamestop via olika forum, varav en är den på Reddit med över en miljon medlemmar, så aktien rusade iväg enormt mycket. Eftersom Gamestop var ”shortat” innebar det att hedgefonderna fick stänga sina positioner med enorma förluster. På grund av det vill de nu stänga handeln med aktierna, vilket av många ses som hyckleri, rentav olagligt.

En twitteranvändare med användarnamnet WSB skrev följande:

Om de tar ner WallStreetBets så får de ta ner varenda hedgefond på Wall Street som alltid har använt gangstertaktiker för att tjäna snabba pengar

Donald Trump Jr instämde:

Han har inte fel…de samlade bara ihop tillräckligt med småinvesterare på ett öppet forum för att flytta marknaden precis som de stora grabbarna. Det är faktiskt fantastiskt att se!!!

Gamestops aktier hade på senare tid rusat med nästan 2 000 procent. I onsdags steg aktien till det problemtyngda företaget med mer än 200 dollar, för att passera 350 dollar per aktie. Som nämnt orsakade detta avsevärda förluster för de stora finansiella investerare som satsat på att Gamestops värde skulle sjunka. Och nu börjar storföretagen ta ner forumen för dessa ”gruppinvesterare”.

Discord Inc, en meddelandeplattform för onlinespelare, sa att de tagit bort WallStreetBets från deras servrar för att de ”brutit mot deras regler om hets mot folkgrupp och för att sprida desinformation”. De påstår emellertid att det inte hade med Gamestop att göra, men WallStreetBets moderatorer var inte imponerade:

Discord behandlade oss orättvist och vi är inte imponerande av de förstörde vår gemenskap.

Efter Gamespot har flera andra aktier valts ut av WallStreetBets, bland annat krisande nöjesbolaget AMC. Enligt Reuters har finansvärlden och tillsynsmyndigheter inom finansvärlden krävt mer kontroll över den handel som genereras genom social media.

Detta har bland annat finansjournalisten Jordan Schaschtel reagerat på och skrev följande:

Idag har hedgefonderna ringt in tjänster för att stänga ner handeln för specifika bolag över flera stora plattformar så de får mer tid att samlas i hemlighet och avgöra vad de ska göra härnäst. Om detta inte är marknadsmanipulering så vet jag inte vad som är det.

En sammanfattning görs av den konservativa journalisten Tim Pool: