I Storbritannien har nattklubbar fått hålla stängt sedan den första nedstängningen i mars i fjol och på teatrarna har man haft svårigheter med att få social distansering att fungera. Nu öppnar premiärminister Boris Johnson för att snabbtester kan bli vägen tillbaka.

Enligt Boris Johnson kan snabbtesten användas av de områden i ekonomin som inte kunde öppna upp igen i fjol.

– Det, i kombination med vaccinering, kommer förmodligen att vara vägen framåt, sa Johnson under en pressträff.

Han betonade också att det fortfarande är tidigt i processen med många diskussioner som återstår.

Samtidigt uppger en regeringskälla att det kommer dröja tills de kommer att kunna tillåta stora evenemang på ett säkert sätt.

Utspelet görs i samband med att Johnson också sagt att britterna måste vara optimistiska men tålmodiga avseende ett slut på restriktionerna i landet.

Föredrar tester

Enligt vaccinminister Nadhim Zahawi föredrar regeringen testning över vaccinintyg som ett sätt att återöppna ekonomin, detta då man ännu inte vet om en vaccinerad individ fortfarande kan överföra smittan. Dock ska de preliminära resultaten vara lovande.

Snabbtesten i fråga skulle innebära att prover måste tas på personen i fråga på plats och resultatet skulle ta ca 15 minuter att få fram. Samtidigt visar studier att testet fångar upp långt ifrån alla infekterade.

Stukad bransch

Liksom i Sverige har nöjes- och kulturbranschen i Storbritannien drabbats hårt av pandemin och de efterföljande restriktionerna.

Representanter har diskuterat tester på plats under åtskilliga månader och man befarar att få igång dessa kommer att ta ytterligare månader – tid som många inte har och vars verksamheter skulle gå under av.