Den 1 september höjs priserna på Systembolaget. Den högsta prisökningen drabbar vin och sprit.

I genomsnitt höjs priserna med 1,2 procent – lägre än förväntat, tycker Ulf Sjödin, ansvarig för sortimentet på Systembolaget.

– Sett till hur den svenska kronkursen har gått den här sommaren så hade jag nog trott att det skulle bli högre, säger han till TT.

LÄS ÄVEN: Nu stiger matpriserna igen

Det är framför allt priserna på vin och sprit som höjs: 1,5 respektive 1,2 procent. Cider och blanddryck ökar med 0,8 procent och priset för öl 0,4 procent.

Sjödin påpekar samtidigt att priset skiljer sig mycket mellan olika produkter och att vissa varor ökar mer i pris medan vissa varor minskar.

Exakt hur prisjusteringarna kommer se ut för enskilda produkter vill Systembolaget inte uppge i förväg för att undvika hamstring.

Undviker stora höjningar

Även Leif Stålbalk, vinimportör på Principium Dryck, hade trott på högre prisökningar inom vinkategorin. Han misstänker att många vinleverantörer har valt att undvika stora höjningar så de inte hamnar i en högre priskategori hos Systembolaget.

– Det kan göra att konsumenterna reagerar, säger han.

– Det skulle också teoretiskt sett kunna vara ännu större konkurrens bland dyrare viner än billiga, eftersom det finns fler kända leverantörer och producenter där som kan ta lite bättre betalt för sina produkter.

LÄS ÄVEN: Systembolaget förlorar i HD – tillåtet sälja vin på nätet