Nya larmrapporter från de brittiska öarna visar på att bruket av snus har ökat rekordartat i Premier League. Jämförelser görs med mildare narkotiska preparat. ”Det är chockerande hur många spelare som använder det. Det är äckligt och oroande”, säger en tränare som vill vara anonym.

Enligt Daily Mail har snusandet exploderat under de senaste åren. Flera stora profiler har ertappats med den svenska tobaksprodukten, bland annat Leicesters målkung Jamie Vardy, som i sin självbiografi från 2016 erkänner att han snusar.

Tabloiden hänvisar till experter som menar att snus kan kopplas till cancer och att det även kan ha en prestationshöjande effekt. Antidopingbyrån Wada har även produkten uppsatt på sin lista över potentiella dopingklassade ämnen.

Dryga böter vid påkomst

Premier League-klubbarna och ligan vill nu stoppa bruket av snus, som sedan 1992 är förbjudet i England. Straffen varierar – i en klubb bötfälls man med 100 000 kronor, i en annan dras ett belopp motsvarande två veckolöner från spelarens lön.

– Det är chockerande hur många unga spelare som använder det. Du kan se hur avbytare tar det på bänken. Det är äckligt och oroande, säger en tränare.

Enligt Daily Mail är det importen av skandinaviska spelare som ligger bakom snusets popularitet och kraftiga ökning bland Premier League-spelare.

Norska fotbollsförbundets läkare Thor Einar Andersen håller inte med om att snus är prestationshöjande, men förstår varför klubbarna vill få bort produkten.

– Snus är inte prestationshöjande i den meningen. Den viktigaste effekten av nikotin är att den är avkopplande, precis som med cigaretter. Och jag inser att klubbar inte vill använda nikotin. Det är hälsofarligt, säger han till Verdens Gang.