Det är ett gathus på en exklusiv adress i Malmöstadsdelen Limhamn som nu byggs om till en villa på 300 kvadratmeter fördelade på 10 rum, avsedd för en stor migrantfamilj. Hyran för bostaden när ombyggnaden är klar blir 45 600 kr/månad, en kostnad som familjen får betald av Socialtjänsten, dvs skattebetalarna. Svenska barnfamiljer har hänvisats till enkla tält och ibland nekats även detta.

Enligt Socialnämnden måste normen följas om att ”varje barn ska ha ett eget rum”. Formellt kommer lägenheten att vara en så kallad genomgångsbostad tills familjen kan hitta ett annat permanent boende. Med den bostadsbrist som råder i Malmö kan detta dock ta åtskilliga år.

Sydsvenskan rapporterar om beslutet i ett reportage i papperstidningen på lördagen. Artikeln har dock på såväl förstasidan som inne i tidningen getts en missvisande rubrik och ingress. Den som inte läser hela texten kan förledas tro att villaarrangemanget riktar sig till hemlösa svenskar.

LÄS ÄVEN: Röda stugor till ‘ensamkommandes’ familjer nu inflyttningsklara

Socialnämndens företrädare från det rödgröna styret försvarar lösningen med att det ändå är billigare än att betala för att låta migranterna bo på hotell. Och det man kallar ”nedgångna vandrarhem” som länge fungerat bra för semestrande svenskar och utländska turister att bo i, tycker man att migrantfamiljer inte ska behöva nöja sig med.

LÄS ÄVEN: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien

Kontraktet är ännu inte underskrivet trots att beslutet är klubbat i Socialnämnden. Skälet är att även S och MP insett att det kan uppfattas som väl exklusivt och dyrt. Man vill nu därför undersöka om det går att få ned ombyggnadskostnaden något och om det kanske kan gå att inhysa två migrantfamiljer i stället för en.

Sedan tidigare betalar Malmös skattebetalare 334 000 kr/dag eller 162 miljoner kronor om året för bostadslösa personer i kommunen. De allra flesta av dessa är nyanlända migranter som fått uppehållstillstånd och därför inte kan bo kvar på asylboenden.

Bostadslösa svenska barnfamiljer som sökt hjälp hos socialen har fått nöja sig med pengar att hyra ett billigt tält för att slå upp på en gräsmatta eller skogsbacke.

Ensamstående hemlösa svenskar har ibland också nekats tält och fått pengar endast till en sovsäck. Ett sådant fall berättade tidningen Hem & Hyra om för några år sedan.

Samhällsnytt har tidigare berättat om svenskar som arbetat ett helt liv men som nu är hänvisade till att sova på parkbänkar och bussar, om kommuner som köper in flera bostadsrätter till invandrad man med tre fruar men hänvisar svensk hemlös till ett liv på gatan och andra kommuner som låter svenska barnfamiljer bo i fallfärdiga husvagnar utan rinnande vatten.

LÄS ÄVEN: Hemlösa fattigpensionärer ny målgrupp för rånare – ”Vi kommer att rösta på Sverigedemokraterna”

LÄS ÄVEN: Nacka kommun hänvisade utsatt äldre man till liv som uteliggare

LÄS ÄVEN: Pappa och femårig son bor i husvagn utan rinnande vatten – får ingen hjälp från kommunen