De stora IT- och sociala medieplattformarna som Youtube, Facebook och Twitter stoppas från att som hittills självsvåldigt och utan förvarning blockera och censurera innehåll från nyhetsmedier, något som många menar skett med politisk slagsida och udden rikta mot konservativa. Enligt en ny lag i Storbritannien måste plattformarna framgent föra en dialog med medieaktören innan man vidtar sådana åtgärder.

Kritiken mot IT-jättarna har varit hård för att kringgå den yttrande-, åsikts- och pressfrihet som finns i alla demokratiska länder. Det är via dessa kanaler som det mesta av nyhetsrapportering och opinionsbildning idag når ut till medborgarna och krav har rests på likabehandling i motsats till särbehandling utifrån de politiska åsikterna hos de sociala medieföretagens ledningar. I annat fall sätts demokratin ur spel, menar man.

Kritiken har framför allt kommit från konservativt håll, den åsiktsriktning som drabbats hårdast av blockering och censur på de här plattformarna. Från vänsterhåll har det i vissa fall tvärtom funnits önskemål om att gå hårdare fram och rensa ut ännu mer av konservativt innehåll med förevändning att det skulle kunna kategoriseras som het och hat.

Ny lag stoppar godtycklig censur

I Storbritannien sätter man på initiativ från den konservativa regeringen nu ned foten mot IT-jättarnas egenmäktighet med sådant innehåll som kan anses vara mediers nyhetsförmedling och opinionsbildning.

– Vi har sett teknikföretag godtyckligt ta bort legitim journalistik helt utan transparens, och det kan allvarligt skada det offentliga samtalet. De här extra skydden kommer att förhindra det, förklarade Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries i en intervju med The Guardian.

Förra året stänges den brittiska radiokanalen Talkradio utan förvarning ned av Youtube med hänvisning till att kanalen skulle ha brutit mot plattformens riktlinjer för innehåll. Fallet satte fart på debatten kring plattformarnas agerande och makt över informationsförmedlingen i samhället och den nya lagen är ett resultat av den diskussionen.

Lagen gäller dock inte medier som den brittiska regimen beslutat vidta sanktioner mot. Sedan Rysslands invasion av Ukraina blockeras ryska medier som RT och Sputnik, något som blir fortsatt tillåtet. Det går inte heller med stöd av den nya lagen att sprida innehåll som kan klassas som terrorismpropaganda eller övergrepp mot barn med förevändning att det skulle vara medieinnehåll.

Pressfriheten kringgås i Sverige

Sverige har haft flera fall liknande det med brittiska Talkradio. Medier som Granskning Sverige och SwebbTV tillhör de aktörer som utan förvarning fått sina kanaler på Youtube stängda och allt innehåll raderat. Den svenska S-regeringen har också anklagats för att samarbeta med och uppmuntra IT-jättarna till ett sådant agerande.