I Malmö avser kommunen fortsätta betala ut socialbidrag till illegala invandrare. Detta ifrågasätter L-riksdagsledamoten Mats Persson som nu ställer Magdalena Andersson (S) till svars för situationen i form av en skriftlig fråga till finansministern.

Att utbetalningarna ska fortskrida gjorde stadens kommunalråd Märta Stenevi (MP) och finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) klart på en pressträff i stadshuset i torsdags då man presenterade kommunens budget för 2019.

I den påpekar Persson att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kommuner inte har någon skyldighet att ge så kallat nödbistånd till illegala invandrare.

Persson undrar också om Andersson avser vidta några åtgärder mot Malmö stad för att man fortsätter med bidragen till illegala.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare påstått att man vill minimera antalet socialbidrag till illegala invandrare, vilket gör kommunens agerande märkligt enligt Persson.

Ytterligare en faktor Persson pekar på är att Migrationsverket tar bort det ekonomiska stödet då en migrant får avslag, men kan då alltså istället vända sig till kommunen för finansiellt stöd.

Enligt Stjernfeldt Jammeh har Malmö ett lagligt krav på att ge nödbistånd till familjer i akut kris oavsett om föräldrarna är illegala invandrare eller inte – något man kommit fram till efter en bedömning Malmö kommuns stadsjurister gjort.

Stjernfeldt Jammeh påpekar också på att socialbidragen till gruppen är förhållandevis liten; av de 988 miljoner som i fjol betalades ut i socialbidrag i Malmö, gick 7,5 miljoner till illegala invandrare.

Persson menar att utbetalningarna är av stort nationellt intresse då hela det svenska samhällssystemet bygger på att man har såväl rättigheter som skyldigheter.

– Om ett avslag inte får någon praktisk betydelse och bidrag omfattar dem som ska lämna Sverige så riskerar människor att förlora tilltro till systemet, säger han till Sydsvenskan.