Sara-Heikkinen-Breitholtz-Socialdemokraterna
Inrikes

Socialdemokrat på droger körde in i linjebuss – misstänks för brott

Publicerad 5/5/2021
Annons

I gravt berusat och drogpåverkat tillstånd frontalkrockade 34-åriga riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) med en buss i kollektivtrafik. Hon försökte därefter smita från platsen. Nu har åklagare delgivit henne misstanke om brott.

Det var i december i Kungsbacka som S-toppen satte sig bakom ratten och gav sig ut i trafiken trots att hon var påverkad av både sprit och droger. Det slutade med att hon på Onsalavägen förlorade kontrollen över bilen, körde på fel sida av vägen och rammade en buss i linjetrafik. Som tur var skadades ingen allvarligt vid frontalkrocken.

Ett rådigt envarsgripande från allmänheten hindrade henne att fly från olycksplatsen innan polisen anlände. Blodprov togs som visade minst en promille alkohol i blodet samt halter av narkotikaklassade preparat.

Åklagare förtegen om brottsrubricering

En polisutredning inleddes. På fråga från media bekräftar åklagare Anders Jakobsson nu att Heikkinen Breitholtz delgetts misstanke om brott. Han vill dock inte berätta vilken eller vilka brottsrubriceringar det rör sig om.

LÄS MER: S-riksdagsledamoten hade 1,0 promille vid frontalkrocken

Förklarade drograttfylleri med ”smärttillstånd”

Heikkinen Breitholtz håller sig idag undan media men har tidigare velat ursäkta att hon var berusad och narkotikapåverkad vid det aktuella tillfället med att hon lider av smärtsam så kallad endometrios.

– Det är ett otroligt svårt smärttillstånd som jag lever i. Jag kommer liksom inte ihåg en dag utan smärta i mitt vuxna liv. Så i vissa perioder så får jag mediciner.

Hon har däremot inte förklarat varför hon i det tillståndet valde att bryta mot lagen genom att köra bil.

Inte första gången

Heikkinen Breitholtz har även tidigare gripits misstänkt för drograttfylleri. Dessa utredningar har dock lagts ned. I sitt politiska uppdrag för Socialdemokraterna har hon profilerat sig som en person med hög moral och goda värderingar med ”antirasistiska” åsikter.

Hon har också ondgjort sig över en SD-politiker som dömts för ekobrott och förklarat att hon betraktar denne som olämplig att sitta i riksdagen. Socialdemokraterna ville på fråga från Samnytt tidigare inte kommentera Heikkinen Breitholtz lämplighet som riksdagsledamot efter det som inträffat.

Sjukskrev sig i stället för att lämna sina uppdrag

Krav har emellertid senare rests, internt och externt, på att Heikkinen Breitholtz med anledning av händelsen lämnar både sina politiska uppdrag i riksdagen och lokalt i hemkommunen. Hon har i stället valt att sjukskriva sig.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot gripen misstänkt för drograttfylleri – försökte smita

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons