I samband med Östersjöfestivalen som just nu pågår i Karlshamn har ett socialdemokratiskt kommunalråd bjudit in 300 vip-gäster till en särskild alkoholfest finansierad av skattebetalarna. Detta trots att arrangemanget redan förra året fick kritik och att kommunen måste spara i flera verksamheter.

Karlshamns kommun i Blekinge län styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Kommunen blev i vintras uppmärksammad när det planerade samarbetet mellan tre kommunala gymnasieskolor i västra Blekinge inte blev av. Detta eftersom Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, inte ville skicka elever från krigshärjade länder ”till en kommun [SD-styrda Sölvesborg] vars politiska ledning inte vill att de ska vara i landet överhuvudtaget”.

LÄS ÄVEN: Uteblivet gymnasiesamarbete i Blekinge med hänvisning till SD-M-KD-styret

Nu är Mattsson återigen i media när han trots hård kritik förra året väljer att fortsätta med en skattefinansierad alkoholfest i samband med det årliga stadsevenemanget Östersjöfestivalen som hålls vecka 29 i kommunen.

”Vi bjuder inte på starksprit utan på vin och öl”
I samband med stadsfestivalen bjuder Mattsson tillsammans med övriga kommunledningen in till en stor mingelfest med både mat och alkohol för 300 personer i rådhuset bekostat av skattebetalarna.

Enligt SVT ska minglet i rådhuset kosta omkring 70 000 skattekronor. Mattsson anser inte att det särskilt mycket av en alkoholfest eftersom det inte finns starksprit.

– Det är inte så att det här är en tillställning där man dricker sig berusad. Vi bjuder inte på starksprit utan på vin, öl och alkoholfritt till de som föredrar det, försvarar Mattsson.

LÄS ÄVEN: Födelsedagsbidrag: Kommunalråd använde 115 000 skattekronor till 50-årsfest

Ytterligare alkoholfest
Det är inte enbart Mattsson som anordnar en skattefinansierad fest under festivalen i Karlshamn. Det gör även socialdemokraten Christel Friskopp. Hon är festivalutskottets ordförande och håller i en särskild fest vid rådhusets bakgård.

Till festen kommer artister, festivalarbetare, politiker och andra speciellt inbjudna för att bli serverade mat, vin och starköl. Denna fest har årligen kostat skattebetalarna mellan 60 000 kronor och över 100 000 kronor.


Christel Friskopp (S) Faksimil Facebook

Kommunen har ett minus på 110 miljoner kronor
När Samhällsnytt nätgranskar Karlshamn visar det sig att det råder ekonomisk kris i kommunen. Senast den 29 maj publicerade Blekinge läns tidning, BLT, en debattartikel författad av oppositionsråd Magnus Gärdebring (M) i vilken han utlyste ”ett totalstopp för nya utgifter och istället prioritera kommunens kärnuppgifter”.

Gärdebring skriver att kommunens resultat är ett av de sämsta i hela Sverige.

Karlshamns Kommun har med ett minus på 110 miljoner kronor och en avvikelse mot budget på 142 miljoner kronor gjort ett historiskt dåligt ekonomiskt resultat för 2018. Resultatet är ett av de sämsta i hela kommunsverige. Bokslutet hanterades till slut i måndags efter åtskilliga turer på grund av revisorernas skarpa kritik.

Priset för den bristande ekonomiska kontrollen nu och lång tid framöver är ett stålbad som till stor del kommer att drabba kommunens kärnverksamheter inom skola och omsorg.

”Vi har en budget som inte rymmer all verksamhet vi har idag”
I mitten av maj rapporterade SVT att två av Karlshamns äldreboenden ska läggas ned. Det innebär att sammanlagt 36 boendeplatser försvinner vilket i sin tur ska spara kommunen 10 miljoner kronor fram till år 2020 och 20 miljoner kronor år 2021.

– Vi har en budget som inte rymmer all den verksamhet vi har i dag, berättade förvaltningschefen Torill Skaar Magnusson.

Ytterligare en artikel hos BLT belyser hur undersköterskor är tvingade att börja städa eftersom kommunen har sagt upp avtalet med lokalvårdarna för att spara pengar. Detta trots att kommunen förra året satsade stort på att utbilda nyanlända som ”experter i städning”.

I en annan artikel hos BLT (bakom betalvägg) uttrycker vårdtagare ett missnöje med vårdpersonal som tvingar dem i säng för att sova redan klockan 18 på kvällen.

Betalar miljoner för ensamkommande
Den 25 februari rapporterade BLT att Bert Karlssons bolag Jokarjo AB vunnit en tvist mot Karlshamns kommun rörande betalning för ett antal ensamkommande migranter som de hade tagit hand om i Guö värdshus år 2015.

Karlshamn tvingades då att betala 2,7 miljoner kronor i ersättning och rättegångskostnader på 485 000 kronor.

Men hård kritik förra året och en svår ekonomisk situation är ingenting som stoppar Mattsson och den politiska ledningen i Karlshamn.

– Vi fortsätter som vi alltid har gjort, slår Mattsson fast.

S och MP minskar
I valet förra året visade väljarna ett tydligt missnöje med Socialdemokraterna när partiet tappade fem procent. Även Miljöpartiet såg ett tapp i röster när partiet gick från 8,38 procent till 3,79 procent.

LÄS ÄVEN: Göteborg firar jubileumsår för 100 miljoner skattekronor – ”Vi har förvaltningar som inte kan köpa pennor”