Social­demokraterna använder bilder på polismän i sin valkampanj utan polisernas tillstånd. Det uppmärksammar flera poliser på Twitter.

Johan Lund som är polis i Boden skrev igår kväll ett inlägg på Twitter om att Social­demokraterna använder sig av bilder på poliser i sitt valmaterial på Facebook, utan att de berörda poliserna gett sitt godkännande.

– Jag blev uppmärksammad av det via en poliskollega på Facebook, berättar Johan Lund för Samhällsnytt.

Polismannen på den bild Lund uppmärksammar heter Daniel Jerrevik och arbetar i yttre tjänst i Södertälje. Hans poliskollega Calle Kos skriver på Twitter att Daniel ”är inte glad om jag säger så”.

Enligt Dagens Nyheter ska bilden ha tagits i samband med ett ministerbesök och Daniel trodde att bilden skulle användas av regeringen, inte för att marknadsföra Socialdemokraterna som parti.

– Det kan vara snyggt att informera om vad man ska använda bilden till, säger han till tidningen.

Bilden har nu tagits bort från Socialdemokraternas Facebooksida.

Enligt en annan polisman, ”kändispolisen” Martin Melin (L), använder sig Socialdemokraterna av fler bilder på poliser i sitt kampanjarbete i sociala medier.

”Det verkar som de gjort flera såna här. Den här från deras egen FB. Och polisen på bilden har inte godkänt och kommer inte bli glad”, skriver han på Twitter och bifogar en bild på en polisman som står vid en polisbil.

”Missförstånd”

Jonatan Hermansson arbetar på Socialdemokraternas pressjour. Han säger till Samhällsnytt att det det troligen uppstått något missförstånd kring bilderna.

– När folk är med på bilder som vi har tagit så ska de bli tillfrågade om det är okej med dem. I det här fallet verkar det ha blivit något missförstånd eller ha brustit så då tog vi naturligtvis ned bilden, säger han .

Men när det händer flera gånger, tyder inte det på ett systemfel?

– Jag vet inte vilket det andra fallet är. Jag ska titta på det.

Bodenpolisen Johan Lund är skyddsombud och själv socialdemokrat, men är kritisk mot sitt eget parti för att de använder en bild på en polisman i sin valkampanj för att ”Sverige ska bli tryggare” utan polismannens godkännande.

– Det är tveksamt om man ska använda en polis i uniform som kan identifieras i politiskt syfte. Det spelar ingen roll vilket parti det är, det är samma sak oavsett, säger han.

– Alla jag pratat med inom socialdemokratin har haft samma åsikt. Rätt ska vara rätt. Det svar jag fått är att de alltid ser till att ha ett skriftligt godkännande från personen, så det är en dundertabbe som någon har gjort.

Uppdatering efter denna artikels publicering:

Socialdemokraternas pressekreterare Jonatan Hermansson skriver följande i ett mejl till Samhällsnytt med anledning av bilden på den andra polismannen:

”Nu har jag undersökt frågan. Bilden du länkar till har vi ett skriftligt medgivande från polisen i fråga, för att få använda bilden i information och reklam utan begränsningar”