Samnytt kan nu berätta att Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot för SD, blir konsult för Socialdemokraterna.
Vi har sneglat på och kopierat mängder av hans förslag på sistone, så vi tänkte vi lika gärna kunde anlita honom. Vi vill vara först med något någon gång”, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Valet närmare sig och i september står kampen mellan två nya block, där nu även Centerpartiet ingår i det rödgröna. På andra sidan har M, SD och KD formerat sig. I takt med att den grova brottsligheten skenar, skjutningarna rusar och morden ökar har Socialdemokraterna på senare år anammat allt fler förslag som SD, inte minst Kent Ekeroth, motionerat om för länge sedan.

Ett sådant förslag är mottagningscenter för migranter. Det var i samband med riksdagens öppnande i höstas som Löfven läste upp sin sista regeringsförklaring och meddelade att man nu utreder frågan. På dessa så kallade mottagandecenter deltar migranter i språkundervisning och samhällsintroduktion.

Förslaget lades redan år 2012 (motion 2012/13:Sf206) av SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth. Men SD-ledamoten mötte vid tillfället av hårt motstånd från andra politiker och i media. Initialt ställde sig inte ens SD bakom förslaget men år 2016 ändrade sig partiet och slöt upp bakom Ekeroths förslag. Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade då förslaget att migranter inte ska få röra sig fritt på gatorna som ”extremt och antidemokratiskt”.

– Det är så många förslag som jag la så tidigt som alla då var emot. Förslagen kritiserades som extrema och nu ser vi partierna ta efter mina förslag, sa Ekeroth till Samnytt då.

Flera andra förslag

Ett annat förslag som Socialdemokraterna kopierat är slopad straffrabatt – som kom 11 år efter att Kent Ekeroth föreslagit det.

SD-toppen Mattias Karlsson kommenterade regeringens förslag med att SD har drivit samma fråga sedan riksdagsinträdet år 2010. Detta återigen genom Kent Ekeroth – men övriga partier har aldrig tidigare varit intresserade utan tvärtom avvisat SD:s förslag.

”Gradvis vann vi över fler och fler partier. Till slut formerades en majoritet i riksdagen som enades om ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt genomföra förslaget och idag lanserar regeringen förslaget som om det vore deras egen idé. Vänstern- alltid trea på bollen när det kommer till brottsbekämpning”, skrev Karlsson.

Ett annat exempel på hur Socialdemokraterna närmat sig SD är när de pratade om att utvisning ska vara huvudregel vid brott. Det är också något som Ekeroth stridit för i många år. Kronvittnessystem är ytterligare ett exempel, där Ekeroth legat långt före Socialdemokraterna.

S: ”Ekeroth har haft rätt”

När Samnytt talar med Ekeroth påpekar han detta men menar att Socialdemokraterna förvisso kopierar men inte fullt ut inser vad som behövs eller ens är övertygade om att det är rätt. Därför förstår han varför han nu fått frågan om att bli konsult hos dem:

– Jag förstår varför Socialdemokraterna låter kopiatorn gå varm. Man har ett val man försöker vinna och har förstått att SD:s politik på området är starkast. Men deras försök har inte gett avsedd effekt. Väljarna förstår nog att sossarna innerst inne antingen inte riktigt förstår vad som behövs eller ens är fullt övertygade om att mina förslag är rätt. Därför vill de nog ha in mig i organisationen så att budskapet blir mer autentiskt och äkta. Dessutom kommer de ju vara först med förslagen för en gångs skull, säger Ekeroth.

Socialdemokraternas partisekreterare instämmer:

– Ekeroth har varit en av Socialdemokraternas starkaste kritiker och vi hans. Men det går inte att komma bort från att han haft rätt i många frågor, inte minst inom kriminalpolitiken, där vi ju i efterhand anslutit oss till många av hans förslag. Så vi ville anlita honom så vi kan vara först med något någon gång. Det ger nog trovärdighet hos väljarna.

Ekeroth påbörjar sitt konsultuppdrag redan den 15 april och det kommer att pågå minst fram till valet.

OBS! Detta var såklart årets aprilskämt! Inga citat eller händelser ovan är sanna.

LÄS MER: Regeringen tar Kent Ekeroths förslag – mottagningscenter för migranter

LÄS MER: Regeringen föreslår slopad straffrabatt – 11 år efter SD