När Novus presenterar sin senaste mätning på torsdagen står det klart att Stefan Löfven och Socialdemokraterna är de stora förlorarna. På ett år har partiet backat nästan åtta procentenheter och ligger nu på en historiskt låg nivå.

I januari 2019 ingick regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet den så kallade januariöverenskommelsen med de före detta oppositionspartierna Centerpartiet och Liberalerna, detta för att se till att Stefan Löfven (S) fortsatt kunde sitta kvar som statsminister och för att hålla borta Sverigedemokraterna.

Få tycks vara nöjda med överenskommelsen – allra minst de inblandade partiernas sympatisörer. Under året som passerat har samhällsutvecklingen med den skenande brottsligheten och en välfärd som krackelerar dessutom accelererat, något som fått utslag i Novus senaste opinionsmätning.

I mätningen backar Socialdemokraterna med 7,6 procentenheter, vilket motsvarar omkring 490 000 väljare, och partiet får nu stöd av 24,2 procent av befolkningen. De allra flesta av dessa har gått till antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

Under samma period har Sverigedemokraterna ökat med 3,4 procentenheter – mest av alla partier.

Utöver att Vänsterpartiet ökat med 2,8 procentenheter ligger stödet i övrigt på ungefär samma nivåer.