rynoson-om-busch

Bild: Twitter / Per Pettersson.

Inrikes

Socialdemokratisk tankesmedja: ”Ebba Busch är en falsk och vidrig lögnare”

Publicerad 3/5/2021
Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är i hetluften för turer kring en husaffär som resulterat i två domstolsärenden. Kritiker menar dock att händelserna exploaterats av Socialdemokraterna för politiska ändamål och på fredagen gick en S-märkt profil vad många anser över gränsen när han i sociala medier kallade KD-ledaren för falsk, vidrig. smutsig och lögnare.

Ebba Busch är i konflikt med säljaren till en fastighet som efter att affären slutförts ångrat sig och vill häva uppgörelsen, något Busch motsatt sig. Ärendet har gått till domstol och säljarens jurist har dessutom anmält KD-ledaren för förtal efter att hon i sociala medier påtalat dennes kriminella förflutna.

Den mediala uppmärksamheten kring händelserna har varit stor och enligt många förbi gränsen för normal bevakning. I stället menar man att det handlar om politisk smutskastning från socialdemokratiskt håll för att inför nästa års val trycka ned Kristdemokraterna under riksdagsspärren, då man befarar att ett konservativt regeringsalternativ med KD, M och SD kan ta makten och behålla den under lång tid framöver.

På fredagen gjorde Martin Rynoson, biträdande analyschef på S-märkta tankesmedjan Tiden ett uttalande i sociala medier om Ebba Busch som fått uppmärksamhet och som många menar är över gränsen för hur man i en sådan ställning uttrycker sig i den politiska debatten.

I inlägget som inleds med ett ”ha-ha” kallar S-toppen KD-ledaren för ”en falsk och vidrig lögnare” och raljerar om att ”vi sossar” gärna ser henne sitta kvar som partiledare, med den underförstådda innebörden att hon är ett politiskt sänke för sitt parti, något som skulle gynna Socialdemokraterna.

I ett relaterat inlägg fortsätter Rynoson med att bland annat kalla Busch för ”smutsig hycklare”. Utspelet har mötts av en rad kritiska reaktioner. Det man reagerar på är bland annat det grova språkbruk Rynoson begagnar sig av i den politiska debatten, något som nyligen var på tapeten efter att försvarsminister Peter Hultqvist i en artikel jämfört sverigedemokrater med grisar och andra djur.

Några har sett sig nödsakade att blocka Rynoson på Twitter efter det hätska och hatiska utspelet. Någon frågar också hur det grova misogyna personangreppet på Ebba Busch rimmar med Socialdemokraternas profil som ett feministiskt parti. Frågeställaren får dock inget svar.

Rynoson: ”Viktigt att tala klarspråk”

Samnytt har kontaktat Rynoson för en kommentar. Han avböjer att ställa upp på en telefonintervju men försvarar i ett SMS sina formuleringar på Twitter med att han ”tycker att det är viktigt att tala klarspråk och kalla saker vid deras rätta namn”.

Att Ebba Busch är en lögnare menar Rynoson är styrkt med hänvisning till ”skamlösa” påståenden hon gjorde i en partiledardebatt den 13 januari om att Sahlgrenska i Göteborg ställt in barncanceroperationer.

”Om man som ledande politiker beter sig på det sättet får man räkna med att bli kallad för lögnare” skriver Tiden-chefen. Han kommenterar i sitt svar inte på motsvarande sätt de övriga epiteten han begagnat sig av om KD-ledaren som ”smutsig” och ”vidrig”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
436Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons