I en intervju på Aktuellt sa socialminister Lena Hallengren (S) att hon vill att de ovaccinerade i Sverige ska kartläggas. Uttalandet gjordes på kvällen precis innan julafton men har fått vissa att reagera starkt på uttalandet.

Det var i Aktuellt den 23 december kl 21.00 som Hallengren medverkade i Aktuellt för att diskutera corona. Ett av ämnena var en så kallad ”temavecka” för att ”uppmuntra” folk att vaccinera sig, trots att de påbuden är ständigt närvarande i media. Tanken är att den temaveckan ska infalla den 14 mars.

Under programmet deltog Hallengren genom ett videosamtal och det var då hon sa att ovaccinerade skulle kartläggas:

Uttalandet har gått relativt obemärkt förbi, kanske på grund av att det yttrades kvällen innan julafton. Men en av Samnytts läsare beskrev det så här:

Detta är inte första gången sossarna går ut med viktiga beslut dom tänker göra, som inte kanske uppskattas av svensken, t ex under semester-tid, samt en massa andra saker de vill göra i smygundan, då svensken är upptagen av semester eller julfirande.

Jag är helt övertygad om att sossarana tänker genomföra kartläggningar av ovaccinerade, och vad som kommer ur det, vet jag inte, men gissningsvis utpressning om att ta vaccinet, i annat fall förlorar du jobb, inkomst, pension, sjukersättning. Jag är riktigt förbannad på denna så kallade feministiska humanitära regering, som just nu bryter mot alla regler och förordningar som de säger sig värna om.

Andel vaccinerade i Sverige som fått två dosar var den 23 december 81,3 procent enligt Folkhälsomyndigheten.