Samhällsnytt har tidigare rapporterat om att minst fyra kvinnliga IS-terrorister och nio barn till dessa, som antingen följt med till Syrien eller fötts under vistelsen är, nu är på väg till Sverige. Detta eftersom kvinnorna var bosatta här innan de begav sig iväg för att begå terrorbrott. Nu framkommer att UD, som beslutat om att ta hit kvinnorna och barnen, inte gjort någon orosanmälan eller ens informerat Socialtjänsten som därför inte kan agera för att omhänderta de vanvårdade barnen.

På en fråga från SVT uppger socialtjänsten att man överhuvudtaget inte känner till att de fyra kvinnliga IS-terroristerna och deras nio barn är på väg till Sverige. Ingen på ansvariga Utrikesdepartementet har informerat socialtjänsten och ingen där har heller följt medierapporteringen om deras förestående ankomst.

LÄS MER: Kvinnor och barn från terrorsekten IS är på väg till Sverige

Man uppger vidare att det visserligen har tagits fram rutiner för fall som detta men att man i nuläget inte har något mandat att agera. Detta eftersom det krävs en orosanmälan för att myndigheten ska kunna starta en utredning.

En sådan borde ha lämnats in av UD eller Säpo men det har inte skett. Sker inte det kan terroristerna och deras barn obehindrat resa in i Sverige, förutsatt att deras papper är i ordning.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor talar ut: ”Ber att Allah ska använda oss för jihad”

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm som Samhällsnytt tidigare har uppmärksammat för sina kriminalpolitiska förslag, säger i kontrast till detta att hans underlydande på myndigheten och dessutom ett läkarteam ska möta upp barnen vid gränsövergången och det där och då direkt ska prövas om barnen ska omhändertas, en åtgärd som sedan blir föremål för prövning i domstol.

Som skäl för att ta barnen från terroristkvinnorna anför Jönsson föräldrarnas bristande omsorgsförmåga och det trauman som barnen utsatts för i samband med IS terrorverksamheter i Syrien. Han förutspår att omhändertagandet av barnen kan bli långvarigt.

– I många fall kan det handla om hela barnens uppväxt.

Det är fortfarande oklart vilka rättsliga åtgärder, om några, som kommer att vidtas mot terroristkvinnorna när de anländer till Sverige. Minst en av kvinnorna uppges också vara sjuk i covid-19. Det framgår inte vilka smittskyddsåtgärder som vidtagits med anledning av detta.

authorimage