Sjukhus (11)

Foto: Faksimil SVT

Inrikes

Sökt vård för hjärtinflammation TIO gånger – läkare hade inte tid

Publicerad 2/17/2021
Annons

En 22-årig kvinna som hela tio gånger sökte vård vid en akutmottagning i Stockholm för bröstsmärtor skickades hem varje gång. Ett halvvår senare väntar hon fortfarande på en tid.

Det var förra sommaren som Claudia Lindermyr åkte till S:t Görnas sjukhus där hon fick diagnosen hjärtmuskelinflammation. Hjärtmuskelinflammation är ett allvarligt tillstånd som orsakar de flesta fall av plötsligt hjärtstopp hos unga. Men trots situationens allvar fanns det ingen läkare vid hjärtmottagningen som hade tid, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Hjärtsjuk fördes med ambulans till akuten – övergavs i timmar och dog

Med anledning av den rådande pandemin har planerad vård som inte anses akut eller nödvändig varit inställd fram till den 16 februari. Efter att ett halvvår har passerat sedan Claudia sökte vård första gången valde hon att istället vända sig till privat vårdaktör där hon fick tid inom en vecka.

Sjukhuset vill inte ställa upp på intervju

Claudia har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). När SVT vänder sig till S:t Görans sjukhus för att hålla en intervju får man beskedet att de inte ställer upp och hänvisar till regionen.

Johan Bratt avdelningschef för patientsäkerhet och beredskap i region Stockholm och han kommenterar händelsen med att läkare hela tiden måste göra en individuell medicinsk bedömning av patienten.

– Vi har varit tydliga med att är det nödvändig vård så måste man kunna få det under pandemin, säger Bratt.

LÄS ÄVEN: 69-åring riskerade blodförgiftning – tvingades vänta 46 timmar på akuten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
583Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons