Under de senaste dagarna har en svår brist på tankbilschaufförer lett till bensinbrist på många håll med långa köer och hamstrande som konsekvens.

Sedan i fredags har det varit kaotiskt vid många brittiska bensinstationer där långa köer skapat problem på vältrafikerade vägar. Humöret hos vissa som väntat i timmar har också inte varit det bästa. Orsaken är en brist på tankbilschaufförer och att de som finns inte hinner fylla på mackarna tillräckligt snabbt för att möta efterfrågan.

Situationen blev under helgen så pass ansträngd att den brittiska regeringen på måndagen beslutade att sätta dussintals soldater i beredskap som eventuellt kommer att sättas in i distributionen. Samtidigt försäkrar regeringen att de brittiska bensinreserverna är ”starka” men medger att man har problem med logistiken. Även militära trafiklärare har satts in för att nysta upp köer av nyblivna chaufförer som väntar på sina förarprov.

Enligt The Petrol Retailers Association, som representerar nästan 5 500 självständiga mackar, har omkring två tredjedelar av deras medlemmar slut på bensin.

Skyller på befolkningen

Medan regeringen skyller bristen på befolkningen, och att människor ”köper bensin som de inte behöver”, uppger BP, Shell och Esso att man förväntar sig att efterfrågan kommer normaliseras under de kommande dagarna.

Kritiker menar att regeringen måste ge hälsovården och liknande viktiga verksamheter förtur till bensinen så dessa inte riskerar att bli stillastående.

5 000 nödvisum kommer att utfärdas till utländska chaufförer för att förhindra en ytterligare förvärrad situation under julen.

Enligt den brittiska logistikbranschen saknar man så mycket som 100 000 lastbilschaufförer vilket ska bero på pandemin, en åldrande arbetskraft och Brexit.