nationalgardet

Foto: The National Guard

Utrikes

Oro för militärkupp vid Bidens installation – närvarande soldater ska granskas

Publicerad 1/12/2021
Annons

Inför Joe Bidens installation som president den 20 januari är läget spänt i Washington efter oroligheterna i förra veckan. Då försvarsdepartementet tycks befara att en militärkupp kan genomföras kommer man att granska de soldater som ska närvara vid ceremonin.

I dagsläget har man klartecken för 10 000 soldater den 20 januari, vilket är 4 000 fler än vad som befinner sig i staden just nu. Samtidigt har man möjlighet att öka antalet med ytterligare 5 000.

Inför ceremonin har president Donald Trump förklarat undantagstillstånd i staden, detta på grund av uppgifter som gör gällande att protester liknande de i förra veckan kan komma att upprepas då Biden svärs in. Undantagstillståndet gör att resurser kan frigöras till stadens säkerhetsapparat.

Kongressledamoten Jason Crow, med ett förflutet som krigsveteran, ska ha pressat arméminister Ryan McCarthy att genomföra en granskning och bakgrundskontroll av soldaterna som kommer att stationeras i Washington i samband med ceremonin för att säkerställa att de inte sympatiserar med ”inhemska terrorister”. Begäran beviljades och detta tolkas som att man vill förhindra en eventuell militärkupp.

Flera personer med kopplingar till militären ska ha identifierats som deltagande i oroligheterna i förra veckan.

För en vecka sen publicerade tio tidigare försvarsministrar en debattartikel i The Washington Post där man kräver att försvarsministeriet Pentagon garanterar att maktskiftet blir fredligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons