I ett längre reportage i Göteborgs-Posten beskrivs den somaliska familjens umbäranden med oron ifall de ska tvingas lämna villan i Lerum som de har fått bo i tillfälligt och om de nio barnen ska få plats någon annanstans. Det krävs dock att frilansjournalisten Joakim Lamotte söker upp familjen för att ställa den uppenbara frågan.

Migranter som anvisats till Lerums kommun har kunnat bo i tillfälliga genomgångsbostäder längre än de två år som bosättningslagen stipulerar. När reglerna nu skärps måste alla flytta ut. Ett av dessa hushåll är den somaliska familjen med mor, far och nio barn. Bostäderna behövs för andra migranter som kommunen ska ta emot.

LÄS ÄVEN: Somalisk fembarnsfamilj CASHA IN bidrag i Sverige – bor i hemlandet

Jamma Abdikadir Jamma, hans fru Asha Mohamed Ali och de nio barnen kom till Sverige och Lerum i februari 2021 från ett av Kenyas stora flyktingläger där samtliga barn är födda.

– Vi har haft det väldigt, väldigt bra, berättar Jamma när GP besöker familjen.

Tionde barnet på väg

Asha har gått SFI men är nu gravid igen och väntar det tionde barnet i maj.

– Vi fick löfte om att kunna bo i huset i fem år när vi kom till Lerum 2021. Nu är jag så orolig för barnen. Hur ska vi kunna börja om igen? Och var?

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, bekräftar att tidsramarna stramas åt efter ett beslut i fjol och man följer bosättningslagens rätt till bostad i två år – sedan är det upp till hushållen själva att hitta någon annanstans att bo. Majoriteten av de som redan flyttat ska också ha hittat lösningar på den regionala bostadsmarknaden.

Barn på barn

Familjen oroar sig nu för hur de ska hitta en bostad som är stor nog för dem.

Varför skaffar man då så många barn under så osäkra förhållanden? Den frågan ställde frilansjournalisten Joakim Lamotte till pappan i familjen:

LÄS ÄVEN: Regeringen: Mer bidrag till bidragsfamiljer