soros zuckerberg

Soros och Zuckerberg. Foto: Niccolò Caranti/Anthony Quintano

InrikesUtrikes

Soros: ”Zuckerberg borde inte ha kontroll över Facebook”

Publicerad 2/4/2020
Annons

I en debattartikel på DNYUZ, men även tidningar som New York Times, går vänstermiljardären George Soros ut och säger att han inte vill att Zuckerberg ska ha kontroll över Facebook. Anledningen ska enligt Soros vara att Facebook kommer hjälpa Trump vinna valet i USA i höst.

I artikeln som publicerades nyligen skriver Soros:

Jag sa även att det verkar vara en ”informell och ömsesidig hjälpoperation eller överenskommelse som utvecklas mellan Trump och Facebook” där Facebook kommer hjälpa president Trump att bli återvald och Trump kommer i gengäld försvara Facebook från attacker från lagstiftare och media.

Motivet ska helt enkelt vara Trumps önskan om att vinna nästa val samt Facebooks önskan att tjäna pengar. Som argument använder Soros att Trump hade Facebook-anställda i sin kampanjstab som var där för att optimera annonsstrategin. Samma erbjudande ska enligt utsago ha erbjudits Hillary Clinton, som tackade nej.

LÄS ÄVEN: Facebooks sjukliga fixering vid Tommy Robinson påminner oss om att IT-jättarna måste regleras

Soros kritiserar även att Facebook inte faktagranskar politiska kandidaters valreklam och inte straffar de som sprider ”falsk information” tillräckligt.

Dessutom anser han att Facebook är en publicist och inte ett ”forum”, vilket enligt amerikanska lagar gör stor skillnad. Är man en publicist ansvarar man nämligen för allt innehåll, inklusive kommentarer, bilder och videos som laddas upp och kan då hållas ansvarig för allt användare skriver, något Soros vill se.

Han avslutar sin text med att skriva att varken Zuckerberg, eller Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, bör få fortsätta ha kontrollen över Facebook.

Facebook censurerar konservativa

I motsats till vad Soros hävdar om Facebook är det snarare konservativa röster som missgynnats, vilket man kan läsa mer om här.

Nyligen gick dock Zuckerberg ut och sa att Facebook ska stå upp för ”yttrandefrihet”, men avsåg endast politiska annonser, som företaget tjänar pengar på.

Enligt Daily Mail ska Facebook ha fått allt mer påtryckningar för att censurera innehåll och Zuckerberg säger att han nu anser att han ombeds att delta i ”överdriven censur”.

– Vi får allt mer påtryckningar att censurera en massa olika innehåll som gör mig väldigt obekväm, sa Zuckerberg. Vi kommer ta ner material som är verkligt skadligt, men linjen måste dras någonstans,

”Nytt sätt”

I talet, som hölls i fredags på Silicon Slopes Tech Summit i Utah, beklagade han utvecklingen.

– Det känns som att listan på saker du inte är tillåten att säga socialt sett hela tiden växer, och jag inte inte riktigt ok med det.

Zuckerberg deklarerade därefter:

– Detta är det nya sättet [yttrandefrihet] och jag tror det kommer göra många förbannade. Men i ärlighetens namn så gjorde det gamla sättet många förbannade också, så låt oss testa något nytt.

Zuckerbergs tal kan ses här och vid 2.52 tar han upp yttrandefriheten:

https://youtu.be/d4JUbvzM3sQ?t=171

Etablissemangskritiska fortfarande portade

Fortfarande är dock exempelvis Tommy Robinson portad från plattformen, liksom flera andra konservativa eller etablissemangskritiska personer och organisationer. Nyligen upptäckte också våra läsare att Facebook censurerade en dokumentär om Robinson som Samhällsnytt producerat.

Tidigare censurerade Facebook även delningar av filmen om Socialdemokraternas mörka historia.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar Samhällsnytts journalistik – blockerar läsare som delar videoreportage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons