I samband med årsskiftet görs matavfallssortering till ett tvång för huvudstadens hushåll och verksamheter. Redan nu har dock hundratals ansökningar om dispens kommit in.

I dagsläget måste redan restauranger och storkök i Stockholm sortera sitt matavfall, ett krav som nu alltså utökas till att även omfatta varje enskilt hushåll, kontor och övriga verksamheter.

Enligt Stockholm vatten kommer upp till 15 procent av fastigheterna att få svårt att genomföra kravet. Då återstår att antingen hitta nya avfallslösningar eller söka dispens, något miljöförvaltningen redan nu fått in flera hundra ansökningar om.

LÄS ÄVEN: Regionen ställde om till skattebefriad biodrift – blir nu blåst av regeringen

Tvånget baseras på ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige 2019, då staden styrdes av en koalition bestående av moderater, liberaler, centerpartister och miljöpartister.

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt som du gör en miljöinsats kan du dessutom spara pengar.

Årligen görs omkring 40 000 ton matavfall till biogas och biogödsel på biogasanläggningen i Stockholm. Till nästa år spår man en ökning på matavfallet med nästan 40 procent.