ygeman-nej-test-feature

Foto: Mstyslav Chernov/Martin Hörner Kloo

Inrikes

Sossarna säger nej till tvångstest för att verkställa utvisningar

Publicerad 2/9/2022
Annons

Regeringen säger nej till att tvinga invandrare som ska utvisas från Sverige att testas för covid-19. Det skriver migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) idag som svar på en skriftlig fråga. Anledningen är att regeringen inte vill riskera att kränka illegala invandrares integritet.

Att verkställa utvisningar har varit svårare än vanligt under pandemin. Anledningen är att de flesta länder krävt ett negativt PCR-test innan de gått med på att en medborgare får återvända till sitt hemland.

Kravet på negativt covid-test har utnyttjats av många invandrare med utvisningsbeslut genom att de helt enkelt vägrat låta testa sig. Det saknas nämligen lagstöd för att tvångstesta någon.

Majoritet vill ändra lagen

I juni förra året beslutade riksdagen om att i ett tillkännagivande uppmana regeringen att ändra lagen för att möjliggöra tvångstestningar så att fler utvisningar kan verkställas.

En klar majoritet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, ställde sig bakom tillkännagivandet där regeringen uppmanades att ”skyndsamt” utreda frågan om att ändra lagen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade istället nej. De tre partierna menade att det skulle ge polisen för ”långtgående befogenheter” om de ges rätt att beordra sådana tester.

Faksimil

Säger nej –igen

Med anledning av en skriftlig fråga från Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson meddelar nu integrations- och migrationsminister Anders Ygeman att regeringen inte har för avsikt att följa riksdagens uppmaning från juni förra året. Åtminstone inte för tillfället.

Anledningen är att det enligt Socialdemokraterna är integritetskränkande att tvinga någon med utvisningsbeslut att testa sig för covid-19.

”Tvångstestning av människor som ska återvända är en mycket långtgående åtgärd som även har grundlagsaspekter genom skyddet i regeringsformen mot påtvingat kroppsligt ingrepp. Därför måste den typen av åtgärder både analyseras och övervägas noga. Regeringen avser att återkomma till frågan om hantering av riksdagens tillkännagivande”, skriver Anders Ygeman i sitt svar.

LÄS ÄVEN: Utvisningsverksamheten förlamad – 90% vägrar Covid-test

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons