Sverige upplever den högsta inflationen på tre decennier. För många med svag ekonomi är de på kort tid kraftigt ökade matpriserna det mest kännbara, i det socialdemokratiskt styrda Sverige tvingas nu alltfler svenskar söka sig till hjälporganisationer som antingen ger bort matkassar eller säljer mat till subventionerade priser.

Bakom de höga matpriserna döljer sig de höga el- och drivmedelspriserna – ”sossepriser” som de kommit att kallas i folkmun som en reaktion på att den socialdemokratiska regeringen prövat att lägga över skulden för sina inrikes ekonomiskpolitiska misslyckanden på Ryssland genom att prata om ”Putinpriser”.

LÄS ÄVEN: Regeringen fortsätter skylla på ’Putinpriser’

På allt fler håll i Sverige utspelar sig nu scener som vi tidigare förknippat med u-länder och ekonomiskpolitiskt vanstyrda kommuniststater. Matköer ringlar sig långa utanför dörrarna till olika hjälporganisationers butiker där man antingen kan få en kassa basmat gratis eller handla mat till kraftigt subventionerade priser.

Sju timmar för rollatorburna Kristina att ta sig till och från Matmissionens butik

Sådana butiker finns dock inte överallt och många av landets nyfattiga och hårt drabbade av S-regeringens ekonomiska politik kan få ägna större delen av sin dag åt att resa till och från de platser i landet där man kan få hjälp. DN berättar exempelvis om Kristina Fält som tvingas åka kollektivt i tre och en halv timme från hemmet i Hallstavik till Hallunda i södra Storstockholm för att handla subventionerad mat hos Matmissionen.

Sedan tar det lika lång tid att ta sig hem igen med varorna. För Kristina som inte kan gå utan rollator är det en strapatsfylld och ansträngande resa som hon måste börja förbereda sig för redan klockan sex på morgonen genom att mjuka upp kroppen med olika övningar innan hon kan ge sig iväg. Genom att ta med sig två kylväskor och en stor IKEA-kasse på rollatorn kan hon handla med sig mat för 14 dagar åt gången.

Matmissionen har bråda dagar i den månghövdade ekonomiska krisens och hyperinflationens Sverige. Konceptet att öppna butiker för att till reducerade priser sälja varor som den reguljära handeln på grund av kort datum eller annat inte anser sig kunna ha i hyllorna är en framgång som sprängt alla prognoser kring hur många kunder med svag ekonomi man skulle kunna få.

Lyx med färska grönsaker för landets fattigpensionärer

Kristina Fält berättar för DN att det känns som rena lyxen att kunna köpa färska grönsaker, något hon efter de skenande matpriserna inte skulle ha råd med om hon var hänvisad till den ordinarie handeln. Den här gången har hon slagit på stort och till och med unnat sig en delikatessost. Det tillhör inte vanligheterna. Utan Matmissionen hade det mest stått ärtsoppa och havregrynsgröt på menyn, berättar hon. Kaffe har hon fått sluta med, numera blir det bara té i koppen.

För många grundläggande livsmedel handlar det om prisökningar på 20 procent eller mer. I Magadelana Anderssons Sverige finns många fattigpensionärer som drabbas hårt av regeringens ekonomiska politik. Kristinas elräkningar är också höga men inte så höga som de skulle varit om hon inte varit förutseende och tecknat ett bundet elavtal. De som inte gjort det menade statsministern i ett uttalande får skylla sig själva.

Kritisk till att politikerna vältrar över ansvaret

Kristina arbetade som lärare fram till att hon blev sjuk och måste gå i förtidspension. Numera är hon ålderspensionär med låg pension. Samtidigt som hon är tacksam över att ideella verksamheter som Matmissionen finns är hon kritisk till att sådana ska behövas i ett socialdemokratiskt styrt välfärdsland som Sverige där regeringspartiets motto vari att ”alla ska med”.

– Det är fult av politikerna att låta frivilligorganisationerna sköta det. Jag träffar många handikappade och psykiskt sjuka här, vi är så många som lever i det här.

Skenande elpriser och drivmedelspriser fortplantar sig genom ekonomin och ökar produktions- och transportkostnaderna för många varor, inte bara maten. Riksbanken har också varit passiv med att använda ränteverktyget för att hålla inflationen på de två procent som anses vara den mest gynnsamma nivån.

Inflationen skenar – minst fem procent i år

Enligt Konjunkturinstitutets prognos kommer inflationen i år att skena iväg till åtminstone fem procent, vilket blir kännbart för alla hushåll då detta inte vägs upp av löneökningarna som i realiteten förvandlats till reallönesänkningar, också det något som svenskarna inte behövt uppleva på flera decennier. Men värst är det för de ekonomiskt svaga, en grupp som före detta läraren Kristina idag tillhör.

Johan Rindevall som är chef för Matmissionen vittnar om att det är allt fler svenskar som måste vända på varje krona för att få ekonomin att gå ihop. Det är inte bara hans organisation som upplevt ett ökat tryck under den här mandatperioden i spåren av ”sossepriser” på el och drivmedel och de ekonomiska ringar på vattnet som dessa fört med sig.

Kriget i Ukraina har förvärrat läget ytterligare genom att de sanktioner som vidtas mot Ryssland kommer med ett pris för EU-länderna i form av att mycket här nu blir ännu dyrare. I Sverige har S-regeringen dessutom i motsats till andra länder förklarat sig ovillig att kompensera medborgarna i någon större utsträckning.

Regeringen gör inget för att kompensera

En dryg kronas sänkning på världens till följd av dryga skatter och rekordhög reduktionsplikt högsta dieselpris är vad man velat erbjuda. På elsidan handlar det också om småpengar – såvida du inte heter Facebook eller Google och vill placera dina serverhallar här, då kan du få elen subventionerad med upp till 95 procent.

Frälsningsarmén är en annan hjälporganisation som noterat en kraftigt ökad tillströmning av behövande, varav många är fattigpensionärer. För många kan valet stå mellan att äta eller att ha råd att gå till doktorn och hämta ut sin medicin. Pengarna räcker inte till båda och då tvingas man ut till ”frälsis” för att få något i magen.

En tredje organisation som tvingats rusta för ökad anstormning av hjälpsökande i det S-styrda Sverige är Stadsmissionen. Organisationen är i startgroparna för att öppna ytterligare ett antal billighetsbutiker. Här oroar man sig för att de många kvinnor och barn som nu flyr från Ukraina ska öka trycket ytterligare, men än så länge verkar Migrationsverket kunna hantera den biten, uppger man.

LÄS ÄVEN: Allt kärvare ekonomiskt för hushållen