I Spanien – en av de misskötta ekonomier som fått ta del av EU:s svenska coronapengar – har regeringen beslutat att införa gratis tågresor för medborgarna. Detta som en kompensation för den skenande inflationen.

Det är i början av september och fram till årsskiftet spanjorerna kommer kunna åka tåg utan att betala något. Ytterligare en åtgärd blir ett speciellt krisstöd till studenter och sedan tidigare har man infört en subvention av bensinen med två kronor litern.

LÄS ÄVEN: Efter Sveriges 150 miljarder – Spanien inför fyradagarsvecka

– Jag vet hur svårt ni har det, hur era löner krymper. Jag kommer att slita ut mig för att skydda arbetarklassen i det här landet, sa premiärminister Pedro Sánchez under tisdagskvällens kongressdebatt.

Kritik

Dock är långt ifrån alla glada över beslutet. Enligt den katalanska regionsregeringen kommer lokaltrafiken att kollapsa utan intäkter och de järnvägsanställdas förbund varnar för att en brant ökning av antalet resande kommer att öka kostnaderna, dels för underhållet, dels för löner.

Sánchez hänvisar till liknande reformer i Tyskland där tågresenärer erbjuds fritt resande i en månad för 9,50 euro under sommaren, och i Österrike vars Klimaticket ger fri tillgång till all kollektivtrafik för endast 3,50 om dagen. Dessa projekt utarbetades dock noggrant innan de lanserades.

LÄS ÄVEN: Svenska skattepengar till spanska ungdomars presentkort

Inflationen i Spanien är högst av alla EU-länder och utan unionens speciella bistånd skulle landet försättas i akut kassabrist.