En omfattande ilska sprider sig bland Spaniens befolkning på grund av en dom i EU-domstolen förra veckan. Nu ökar pressen på högerpartierna att stötta ett Brexit-liknande uppbrott från EU.

Efter att Polen förra veckan hotade att lämna EU har Spanien stämt in i kören. Detta på grund av den växande ilska som orsakas av den makt som Bryssel har över medlemsländerna.

Spaniens tredje största parti Vox är nu under enorm press för att stödja den spanska versionen av Brexit-folkomröstningen. Vox egen partiledare Santiago Abascal skällde ut EU och menade att när EU-domstolen åsidosatte spanska domstolar hade den förödmjukat landet och dess suveränitet.

Omstridd domstolsstrid

På torsdagen beslutade EU:s högsta domstol att en katalansk separatistledare som fängslats borde ha parlamentarisk immunitet.

Oriol Junqueras var en av nio ledare för katalansk självständighet som fängslades i Spanien efter en folkomröstning om oberoende.

Men i maj valdes han till Europaparlamentet som ledamot.

I torsdagens beslut avfärdades Madrids argument att Junqueras inte kvalificerade sig som parlamentsledamot eftersom han inte hade avlagt ed mot den spanska konstitutionen.

Spanjorer vill ha Spaxit

Efter beslutet trendade hashtaggen ”Spaxit” på Twitter då många spanjorer var mycket upprörda.

Vox partiledare Santiago Abascal kritiserade domarna i Luxemburg som beslutat att fria Junqueras som Madrid hade dömt till 13 års fängelse för uppror. Han twittrade att ”Spanien ska inte behöva följa” EU-parlamentets styrande.

Han menade också att Spanien borde slå tillbaka mot EU och att Vox ”inte kommer acceptera fler förnedringar”. Partiets eget twitterkonto använde hashtaggen #EspañaLoPrimero som betyder ”Spanien först”.

Partiet förespråkar nu en tillbakagång av makten från Bryssel till nationens egna domstolar, men de har inte ännu tagit officiell ställning för Spaxit. Enligt The Daily Telegraph är partiet under press från sina gräsrötter för att kampanja för att lämna EU.