Efter ett beslut i senaten blev Spanien på torsdagen det fjärde europeiska landet att tillåta aktiv dödshjälp. Enligt premiärministern har beslutet ett stort folkligt stöd.

”I dag har vi blivit ett humanare, rättvisare och friare land. Eutanasi-lagen, som har ett stort folkligt stöd, har till sist blivit verklighet”, twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

I slutet av 2020 röstades lagen igenom i parlamentet för att på torsdagen slutligen ges grönt ljus i senaten med rösterna 202 mot 141.

Lagen innebär att assisterat självmord för obotligt sjuka, alternativt de som lider av ”outhärdliga permanenta tillstånd”, legaliseras. För att få sjukvårdens hjälp med att avsluta sitt liv måste personen i fråga ha bett om detta vid fyra tillfällen. Hälso- och sjukvårdspersonal som inte vill delta i processen ska inte tvingas till det.

LÄS ÄVEN: Läkare erkänner dödshjälp: ”Det pågår hela tiden, i det tysta”

Kritik har främst kommit från högerpartierna medan vänstern varit för. Även kyrkan har uttryckt kritik.

Övriga europeiska länder där aktiv dödshjälp är lagligt sedan tidigare är Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

I Sverige aktualiserades nyligen debatten om dödshjälp efter att en läkare assisterade en svårt ALS-sjuk man att ta sitt liv sedan denne på grund av coronarestriktioner inte kunde företa en planerad resa till en klinik i Schweiz för att avsluta sitt liv. Läkaren har friats från misstankar om brott men kan komma att förlora sin läkarlegitimation.