Efter att den nya italienska regeringen satt stopp för de så kallade icke-statliga organisationernas skytteltrafik över Medelhavet, och lovat att inte en enda till migrant ska anlända till Italien den vägen, vänder sig människosmugglare och migranter nu i allt högre utsträckning till Spanien som inkörsport till Europa.

Italiens resoluta stopp för migrantbåtarna har lett till en flaskhals i Libyen där 700 000 människor påstås vänta på sin tur att ta sig till Europa och i Nordafrika som helhet ska åtskilliga miljoner ha samma avsikt.

Till Spanien har omkring 19 000 migranter anlänt under årets första fem månader – lika många som kom under hela 2017. Inflödet har dessutom ökat under de senaste veckorna sedan Italiens nya regering satt stopp.

Från EU befarar man att situationen ska ”explodera” men understryker att rutten via Marocko till Spanien har hållits under kontroll under flera år samt att man fortsätt bevakar läget.

Spaniens nya socialistiske premiärminister Pedro Sanchez har välkomnat migranterna och tagit emot ett par båtar som Italien avvisat. Oppositionen varnar för att hållningen riskerar att utgöra en pullfaktor för fler migranter.