Nyligen uppmärksammade Samhällsnytt problematiken med ockupanter i Spanien som drabbar många svenskar och övriga skandinaver. Nu tar alltfler drabbade itu med ockupanterna själva då polisen och myndigheterna står handfallna.

I flera tv-inslag på spansk tv under de senaste veckorna har man tagit upp skandinaver med bostäder i Spanien som får en chock då de kommer tillbaka och upptäcker att någon eller några har flyttat in i deras hem. Enligt lag har man 48 timmar på sig att göra en anmälan. Går tiden över denna gräns måste fallet lösas i domstol, vilket kan ta tid.

LÄS ÄVEN: Ockuperade bostäder stort problem för svenskar i Spanien

I dagsläget ockuperas omkring 40 bostäder om dagen i Spanien, rapporterar Svenska Magasinet, och med passiva myndigheter går alltfler samman för att ta saken i egna händer.

I Sevilla har boende i ett område förstärkt säkerheten för att hålla ockupanter ute och i området Mirador har man satt press på kommunfullmäktige, lokalpolisen och elbolaget. Efter att en bostad som stått tom sedan 2009 ockuperades gjorde man en anmälan, men polisen gjorde ingenting. Till slut lyckades man dock få bort ockupanterna som lämnade bostaden efter en månad – bara för att lämna över den till en grupp rumäner.

Svart marknad

På den svarta marknaden erbjuds ockuperade hus som någon eller några brutit sig in i för att sedan hyra ut det. Även inför detta fenomen står myndigheterna handfallna. Att ringa polisen beskrivs som ett lotteri.

Via appar som WhatsApp och sociala medier har grannskap skapat grupper där man varnar varandra för ockupanter och man slänger gemensamt ut dessa. Samtidigt ökar antalet potentiellt farliga konfrontationer då ockupanterna i vissa fall ägnar sig åt kriminell verksamhet som droghandel.

Kraftig ökning

Under de senaste åren har ockupationerna ökat med drygt 40 procent i Spanien och straffen för den som mot all förmodan åker fast är låga. Under första halvåret i år hade man 7 450 registrerade ärenden.