I förra veckan meddelade det spanska inrikesministeriet att man kommer att skapa en speciell hatbrottsgrupp inom den nationella polisen liksom Guarda Civil för att bekämpa vad man påstår är en uppgång i antalet hatbrott.

Det var på ett möte vid nationella myndigheten för hatbrott i Madrid där bland andra premiärminister Pedro Sánchez och inrikesminister Fernando Grande-Marlaska deltog som man beslutade att bilda de nya polisavdelningarna.

Enligt uppgifter ska mängden hatbrott ha ökat i Spanien med omkring nio procent årligen sedan 2014. För att motarbeta detta har man tagit fram åtta punkter att fokusera på.

Enligt Grande-Marlaska har samarbetet med diverse icke-statliga organisationer varit avgörande för arbetet mot hatbrott och implementerandet av landets första handlingsplan mot dessa. Man vill även framledes se ett fortsatt samarbete. I synnerhet är det hatbrott mot romer inrikesministern vill fokusera på, vilka ska ha ökat med 57 procent under fjolåret.

Falsk attack

Initiativet kommer efter att Vox har begärt att Grande-Marlaska avgår för att ha attackerat det nationalkonservativa partiet i kölvattnet av en påstådd attack på en homosexuell man i Madrid, något som sedermera visade sig vara falskt.

Vox anklagar ministern för att ”främja hat och våld mot den tredje politiska kraften i Spanien”. Krav på ministerns avgång har även kommit från kristdemokratiska Partido Popular.

Enligt Vox partiledare Santiago Abascal har partiet pekats ut av regeringen och media som skyldiga till attacken. Samtidigt mörkas andra attacker som inte stigmatiserar partiet och offren överges, menar han.