Myndigheter i Spanien har höjt sin terrorberedskap sedan det framkommit uppgifter om att en marockansk asylsökare tänker slå till i terrordåd mot turistkvarter i Barcelona vid jul eller nyår.

Drygt ett år sedan Katalonien i Spanien senast utsattes för islamistisk terrorism kommer nu uppgifter om att ett nytt terrordåd planeras mot Spaniens näst största stad Barcelona.

Enligt katalansk media ska en 30-årig man från Casablanca i Marocko ha planerat att slå till någon gång nu i mellandagarna. Av polisrapporter framgår att personen har körkort för buss.Misstankarna riktas därför mot fordonsterrorism som vid förra årets terrordåd med skåpbil i staden, ett tillvägagångssätt som tidigare även använts i bland annat Tyskland, Frankrike och Sverige.

I sociala medier har USA:s utrikesdepartement publicerat en säkerhetsvarning om ökad uppmärksamhet på bilar och även bussar i rörelse kring turistkvarteret La Rambla där terrorn senast slog till. Enligt dessa uppgifter väntas en terrorattack äga rum omkring jul eller nyår.

Den katalanska inrikesministern Miquel Buch förklarade för radiokanalen Rac1 att regional polis tillsammans med andra spanska polisenheter arbetar med terrorhotet.

Ett år sedan
I augusti 2017 utförde islamistiska terrorister terrordåd mot Barcelona och Cambrils i Katalonien där sammanlagt 16 människor dödades och 152 skadades. Terrorcellen bestod av 12 islamister med marockansk bakgrund och leddes av en imam i staden Ripoll norr om Barcelona.

Asylsökare ofta bakom terrorplaner
Enligt tankesmedjan Heritage Foundation har asylsökare och migranter planerat terrordåd i nio europeiska länder. Bland annat Österrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Norge, Sverige, Schweiz och Storbritannien.