spac-ap-fonden-kollage
EkonomiInrikes

Spekulation med pensionssparares pengar i kontroversiell bolagsform utan verksamhet

Publicerad 3/26/2021
Annons

Så kallade spac-bolag är sedan en tid tillbaka en stor hype i USA. Det handlar om bolag som saknar verksamhet och tar in riskvilligt kapital inför framtida uppköp av andra inte i förväg preciserade företag. Nu introduceras den kontroversiella affärsidén i Sverige och bland pionjärerna att spekulera i bolagsformen finns statliga och privata förvaltare av svenskarnas pensionspengar.

Börsnoterade Special Purpose Acquisition Company – speciella förvärvsbolag på svenska – drog bara förra året till sig motsvarande 700 miljarder kronor i riskkapital i USA. Avkastningen under uppbyggnadsskedet har genom höga förväntningar på framtida vinster varit god.

Dystert facit i USA

De bolag som kommit så långt som till att börja köpa upp företag och aktivt bedriva verksamhet har det däremot gått betydligt sämre för. Ofta har spekulationsbubblan spruckit och investerarna förlorat ordentligt med pengar när aktien sjunkit i värde.

I några fall har de kraftiga aktiefallen lett till juridiska efterspel där investerare stämt bolagen efter förlusterna. Ekonomiska forskare har också utfärdat varningar för trenden med spac-bolag.

Kommer nu till Sverige

Det hindrar dock inte svenska pensionsförvaltare att vilja vara med och satsa svenskarnas sparade pengar när den omdiskuterade bolagsformen nu introduceras och det första bolaget i dess slag börsnoteras i Sverige.

Bakom det svenska spac-bolaget återfinns Investeringsbolaget Bure som samlar in 3,5 miljarder riskvilliga kronor inför noteringen på Stockholmsbörsen imorgon fredag.

– Det är spännande, säger Bures vd Henrik Blomquist i en kommentar till SVT Nyheter.

Spekulerar med pensionsspararnas pengar

Bland de som Bure lockat till sig att investera pengar i spac-bolaget finns – sig själva ovetande – Sveriges pensionssparare genom statliga Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF som samägs av arbetsmarknadens parter. Huruvida den enskilde pensionsspararen i gemen ser det experimentella spekulerandet med sina sparade pengar som lika spännande framgår inte.

Vilka företag Bures spac-bolag siktar på att köpa upp för de investerade pengarna är i nuläget oklart, att ”köpa grisen i säcken” är en del av själva affärsidén. I sin kommentar till SVT talar Henrik Blomquist i allmänna ordalag om ”en långsiktig resa” och att ”utveckla nordiska bolag”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons