bass-9883-bild-pxhere
Inrikes

Spelade i band – måste betala 625 tusen till Försäkringskassan

Publicerad 5/28/2021
Annons

Den som blir sjuk och har ett musikintresse får se upp i framtiden. Högsta förvaltningsrätten dömer en man att betala tillbaka tre års sjukpenning efter att ha fått kännedom om att mannen spelar bas i ett rockband på fritiden. Att bandet endast repar ett par gånger i månanden och inte har spelat för publik mer än tio gånger under de tre åren spelar ingen roll, slår domstolen fast.

Det var efter att en anonym person 2017 skrivit brev till Försäkringskassan och frågat om myndigheten kände till att den sjukskrivne mannen hade som hobby att spela bas som problemen började för mannen. Myndigheten menade att det här var nya uppgifter som indikerade att mannen hade full arbetsförmåga.

Fick kravbrev på 625 000 kronor

Ett kravbrev skickades raskt ut. På raden för vilket belopp som skulle betalas tillbaka stod 625 000 kronor – alla pengar som mannen fått i sjukpenning och rehabiliteringsersättning under de tre år han varit långtidssjukskriven.

Mannen protesterade och menade att fritidssysslan inte kunde ligga till grund för att anse att han hade kunde arbeta heltid. Under de tre år som mannen varit sjukskriven hade han repat med bandet några timmar ett par kvällar i månaden och haft ett tiotal spelningar totalt.

Försäkringskassan gav emellertid inte med sig. Ärende gick vidare till domstol. I första instans som är Förvaltningsrätten fick mannen rätt. Men försäkringskassan tog ärendet vidare till Kammarrätten som i stället gick på myndighetens linje.

Högsta instans ger Försäkringskassan rätt

Nyligen nådde målet Högsta förvaltningsdomstolen, högsta instans för mål av det här slaget och vars beslut inte kan överklagas vidare. Även här ger man myndigheten rätt – mannen ska betala tillbaka hela ersättningen på 625 000 kronor.

Något gage inbringade inte spelningarna. Däremot fick mannen mat och husrum i de fall spelningarna krävde övernattning. Han fick också på grund av sin bristande ork hjälp med att packa och vid några tillfällen skjuts till och från flygplatser.

Spelandet ingick i rehabiliteringsplan

I de handlingar som ligger till grund för mannens sjukskrivning anges att han bör fortsätta musicera som en del av rehabiliteringen. Mannens läkare och annan vårdpersonal har uppmanat honom att spela med bandet i syfte att få social träning och minska ångest- och stressymptom.

Men de här uppgifterna har Försäkringskassan och nu slutligen Högsta förvaltningsdomstolen i stället använt som bevis för att mannen inte ska ha någon sjukpenning och att han i stället kunnat förvärvsarbeta.

Högsta förvaltningsdomstolen var inte enig i sitt beslut, något som mannens juridiska ombud menar pekar på att domen har tveksamt lagstöd. Utöver de 625 000 kronorna ska mannen även betala ränta på beloppet fram till att det har återbetalats i sin helhet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons