Dottern till en av de ryssar som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt främmande makt knyts till en pensionerad GRU-överste och står som ägare till en mystisk lägenhet i Moskva. Det uppger ukrainska medier.

Förra veckan greps en 59-årig man och en 58-årig kvinna i en spektakulär gryningsräd mot en villa i Stockholmsområdet, misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt respektive medhjälp till de brotten. Båda gripna är svenska medborgare, men kommer ursprungligen från Ryssland.

LÄS ÄVEN: Två misstänkta ryska spioner gripna i razzia i Stockholm

I fredags häktades den 59-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för brott, medan kvinnan släpptes på fri fot. Åklagarmyndigheten uppgav i samband med att kvinnan släpptes att misstankarna mot henne kvarstod.

Företag med GRU-överste

Nu skriver den ukrainska tidningen European Pravda, som finansieras av Europarådet, Europeiska unionen och militäralliansen Nato, att det ryska paret har en lägenhet i Moskva i en fastighet där även personer inom den ryska underrättelsetjänsten GRU bor.

Enligt den ukrainska tidningen finns täta band mellan det ryska paret och den ryska underrättelsetjänsten. Paret står bakom och har drivit ett flertal företag i Sverige, varav ett ”i praktiken” under flera års tid uppges ha varit kontrollerat av en nu pensionerad GRU-överste, heter det.

Den ryska kvinnans dotter uppges enligt samma tidning också ha stått som ägare till den mystiska lägenheten i Moskva.

Jobbar med infrastrukturprojekt

Dottern är född i Ryssland men utbildad i Sverige och har genom sitt jobb en ledande roll för utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. Samtidigt sitter hon tillsammans med sin styvpappa i styrelsen för det företag som GRU-översten uppges styra över.

Vidare påstås att dottern bott tillsammans med sonen till före detta chefen för Sveriges militära underrättelsetjänste (Must).

När Samnytt ringer upp kvinnan för att fråga om anklagelserna i den ukrainska tidningen lägger hon på luren.

LÄS ÄVEN: ÅTAL: Försvarsmakten beordrades ”öka mångfalden” – anställde iranier som spionerade åt Ryssland