greta-jihadister

Foto: Facebook/EU

Inrikes

Splittring i Gretas klimatrörelse – kallar palestinska jihadister ”martyrer”

Publicerad 5/25/2021
Annons

Greta Thunbergs klimatrörelse ”Fridays for future” uttrycker i inlägg på Twitter öppet stöd för palestinska jihadister. ”Icke-våld är ett stycke teater”, skriver de, och kallar jihadisterna för ”martyrer”. Det är yttranden som nu splittrar klimatrörelsen – och Fridays for future i Tyskland tar ”tydligt avstånd” från uttalandena.

Vänsteraktivisten Greta Thunbergs klimatrörelse är splittrad. Anledningen är den uppblossade konflikten mellan Israel och Hamasstyrda Gaza. De mer militanta och vänsterextrema aktivisterna anser att den stora klimatplattform de tillskansat sig även bör användas för andra vänsterfrågor – som att uttrycka stöd för Palestina, Hamas och väpnad kamp mot Israel.

I onsdags förra veckan togs frågan till en ny nivå när Fridays for future från sina officiella Instagram- och Twitterkonto öppet uttryckte stöd för den palestinska saken och sitt motstånd mot ”bosättar-kolonisation” – syftandes på markdispyten i östra Jerusalem som varit startskottet för den senaste tidens stridigheter.

I sociala medier-inläggen kallas de Hamas-jihadister som dött i kriget mot Israel för ”martyrer” och det framförs önskningar om att ”deras minnen blir en välsignelse och en revolution” – retorik som starkt påminner om den som används av islamistiska terrorister.

Faksimil

Ger sitt stöd till politiskt våld

I andra inlägg skriver Fridays for future att ”icke våld är ett stycke teater”, ett citat från den indiska författaren och aktivisten Arundhati Roy, samt att ”palestinier kanske inte alltid är så privilegierade att de har icke-våld som ett rimligt alternativ”.

Faksimil
Faksimil

Faksimil

Klimatorganisationen går även till kraftfull attack mot ”kolonialism och imperialism” samt hävdar att ”våldet i Palestina finansieras av nordamerikansk militarism och kolonial agenda”.

I inläggen tar Fridays for future, förvirrande kan tyckas, även ställning för ståndpunkter som brukar förknippas med radikalnationalism.

”Kopplingen mellan ett folk och ett land överbryggar politiska motiv. Landet främjar spirituell och kulturell framgång, med ansvaret att ta hand om det och ge det vidare, generation efter generation, varigenom de knyts samman med varandra”, heter det.

Faksimil

Tar avstånd

Fridays for future har fått stort stöd från i synnerhet muslimer och palestinaaktivister över hela världen för sina uttalanden till stöd för den palestinska frågan. Tusentals har gillat och delat inläggen i sociala medier.

Men det är inte alla som håller med. Vissa påpekar exempelvis att skriverierna om ”kopplingen mellan ett folk och ett land” påminner starkt om Nazitysklands slagord ”Blut und Boden”, blod och jord.

Även inom rörelsen finns det många som tar avstånd. Fridays for futures tyska gren valde exempelvis att från sitt Twitterkonto omedelbart ta ”tydligt avstånd” från moderorganisationens uttalanden som den menar är antisemitiska.

”Antisemitism är inte på något sätt förenligt med vår självbild”, skriver Fridays for future i Tyskland.

Faksimil
Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons