Turerna kring den infekterade frågan om hur lagen om anställningsskydd (Las) ska se ut i framtiden fortsätter. På fredagen meddelade LO-förbunden Kommunal och IF Metall att man ansluter sig till den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv och PTK ingått men som LO centralt sagt nej till.

Splittringen inom LO där Kommunal och IF Metall nu går emot LO-ledningen kommunicerades på en pressträff på fredagen. Kommunals förhandlingschef Johan Ingelskog motiverar olydnaden med att det gynnar förbundets medlemmar mer att sitta med vid förhandlingsbordet än att resa sig upp och gå och att den ingångna överenskommelsen kommer att gagna de kvinnodominerade yrken vars anställda Kommunal organiserar.

IF Metalls förhandlingschef Veli-Pekka Säikkäla inflikade att det för närvarande råder stor osäkerhet på landets arbetsplatser och underförstått att den överenskommelse som träffats bidrar till att minska den osäkerheten och sätta spelreglerna. Metall har tidigare signalerat missnöje med LO-ledningens hållning och nu tar man alltså officiellt avstånd från den.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl välkomnar i en kommentar till SVT de två LO-förbundens ställningstagande. Överenskommelsen kommer inom kort att skickas in till riksdagen och regeringen i förhoppning om om att den skall omvandlas till lag. LO-ordföranden Susanna Gideonsson har i skrivande stund inte kommenterat Kommunals och IF Metalls avhopp.

Alternativet till den ingångna överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter är att den parlamentariskt framtagna Las-utredningen i stället blir underlag för ny lagstiftning, något som man från fackligt håll varit starkt kritisk till. Regerings- och stödhjulspartierna har samtidigt lovat att utredningen skrotas om parterna själva kan komma överens.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

En sådan överenskommelse slöts för en månad sedan mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacket PTK. LO-ledningen ansåg dock inte att överenskommelsen var tillräckligt bra och vägrade skriva på.

Det är oklart om fler LO-förbund nu kommer att följa efter Kommunal och IF Metall och om LO centralt i så fall väljer att ompröva sin hållning. Vänsterpartiet har i flera omgångar hotat med att fälla regeringen genom misstroendeförklaring om den går vidare med Las-utredningen. Mer otydlig har partiet varit med huruvida det hotet även innefattar en som man uppfattar för dålig partsöverenskommelse som LO inte ställer sig bakom.

Uppdatering:

Senare på fredagen kommenterade LO-basen Susanna Gideonsson Kommunals och IF Metalls uppslutning kring Las-avtalet. Enligt henne har skrivningar nu tillkommit som inte fanns för en månad sedan och som innebär att LO eventuellt också centralt kan komma att ställa sig bakom avtalet.

Flera förbund inom LO, bland annat Transport och Byggnads, kritiserar dock Kommunals och IF Metalls agerande. De menar att det slår sönder sammanhållningen och ifrågasätter om de två “osolidariska” förbunden alls ska vara med i LO i framtiden.

Läs fler artiklar på Samhällsnytt om Las HÄR.