0
Utrikes

”Spöklandstigningar” med tunisiska migranter ökande problem för Italien

Publicerad 11/16/2017
Annons

➤ Antalet migranter som avreser från Libyens kust för att ta sig till Sicilien har minskat i spåren av den senaste överenskommelsen mellan de italienska och libyska regeringarna. Men i gengäld ökar ett annat fenomen, de så kallade ”spöklandstigningarna”, som påverkar Sardinien och södra Sicilien.

Beteckningen ”spöklandstigningar” beskriver migration av personer som anländer till det italienska territoriet utan avsikt att ge sig till känna för någon. Tusentals människor ger sig nattetid av från Tunisien i små träbåtar eller fiskebåtar och i små grupper för att minska risken för kontroller och försvinner sedan spårlöst efter överfarten.

Personer som kommer från Tunisien har generellt inte rätt att få internationellt skydd, därför skulle de avvisas. De är medvetna om att deras chanser att slippa repatrieras ökar om de inte omedelbart identifieras. När de stiger iland och överger sina båtar på stranden, gömmer de sig bland sanddynerna, byter sina våta kläder mot torra och rena och flyr sedan från platsen.

De tunisiska migranterna kommer inte till Europa av enbart ekonomiska skäl, de kommer inte bara med en önskan om en ljusare framtid och ett bättre liv. Bland dem finns personer som inte vill bli identifierade, personer som redan tidigare har utvisats från Italien och personer som nyligen släppts ut från tunisiska fängelser efter utfärdade amnestier.

Under de senaste tre månaderna har Tunisien frigivit 2.700 fångar, varav många nu försöker ta sig över till Europa via Italien. Många av dessa migranter har dessutom kopplingar till terrorism – det är ett välkänt faktum att det är från just Tunisien som det största antalet militanta jihadister härrör av de som kommer till Europa.

Redan från Tunisien till Italien är riskfylld men kostar också mycket pengar: på kort tid har kostnaden stigit från cirka 400 till cirka 1000 euro för att förmå båtförarna att företa dessa överfarter som bara under sommaren tillfört Italien runt 3000 migranter. Prisökningen beror på att den italienska kustbevakningen har intensifierat sin verksamhet.

Det spekuleras kring att drivkraften bakom denna nya form av migration är något slags indirekt tryck från de tunisiska myndigheterna i syfte att förmå Europa att involvera landet i kampen mot den okontrollerad invandringen. Det skulle (som för Turkiet) kunna innebära stora inkomster för Tunisien.

Filmklippet ovan dokumenterar en ”spöklandstigning” på Siciliens kust.

Källor: www.lastampa.it, www.tgcom24.mediaset.it

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons