Trots att Spotify så sent som förra veckan uppgav att inga avsnitt av podcasten The Joe Rogan Experience bryter mot företagets regler plockas nu 70 avsnitt bort från plattformen. Detta sedan sångerskan India Arie uppmärksammat att Rogan använt ordet ”nigger” vid flera tillfällen i podcasten.

India Arie klippte i veckan ihop en video som hon publicerade på sitt Instagram-konto. Videon består av ett antal tillfällen där Rogan säger ordet ”nigger”, där allt sammanhang är bortklippt. Ordet är, framför allt i USA, idag endast socialt accepterat när det yttras av svarta medan alla andra förväntas benämna det som ”the N-word”. Den som inte gör det utpekas vanligen som rasist, vilket nu är vad som hänt Rogan.

LÄS ÄVEN: Spotify inför covid-varningar efter Rogan-bojkotter

Rogan pudlar

I sitt inlägg krävde Arie att Spotify tog bort hennes musik. Hon kritiserar även företaget för att ha betalat Rogan 100 miljoner dollar för rättigheterna till podcasten medan musiker får väldigt lite betalt per spelning. Arie hävdar att svarta musiker ”utgör Spotifys ryggrad” och uppmanar fler artister att ta bort sin musik från plattformen.

Både Spotify och Rogan var snabba att reagera. Spotify har nu raderat 70 avsnitt av podcasten men har inte lämnat någon officiell kommentar i ärendet, skriver Aftonbladet. Rogan har däremot publicerat en video på Instagram där han ber om ursäkt för att han använt ordet. Han uppger vidare att det finns mycket han önskar att han inte sagt, eller sagt på ett annat sätt, i många av de gamla avsnitten av podcasten.

The Joe Rogan Experience  är världens populäraste podcast med miljontals nedladdningar av varje avsnitt. Så sent som för en vecka sedan skrev Samnytt om hur högljudda röster nu försöker förmå Spotify att tygla eller tysta honom. Detta sedan Rogan givit utrymme åt människor som är skeptiska till hur covidvaccin och covidpass har utvecklats och implementerats.