Joe Rogan är världens största poddare men miljontals nedladdningar av varje avsnitt. Han har vid flera tillfällen låtit forskare som är kritiska mot corona-hetsen komma till tals. Detta har gjort att några artister dragit tillbaka som musik från streamingtjänsten. Nu väljer Spotify att införa ett ”corona-råd” i samband med avsnitt som berör corona.

Spotify Technology SA har beskrivit vilka åtgärder man kommer att vidta för att stoppa spridningen av vad de kallar ”vilseledande information om Covid-19” på sin tjänst i ett försök att stävja en växande kontrovers om sitt stöd för poddaren Joe Rogan.

Spotify publicerade i söndags interna regler för vilket innehåll som är tillåtet och vilket som inte är tillåtet i tjänsten, och verkställande direktör Daniel Ek sade i ett blogginlägg att företaget kommer att lägga till ett råd till alla podcastavsnitt som tar upp coronaviruset. Denna rekommendation kommer att hänvisa lyssnarna till hubb med mer information om corona.

Företaget gör detta för att försöka få slut på ett litet uppror från en högljudd minoritet av användare och musiker utan att för den skull göra sin mest populära poddare till ovän. Folksångarna Neil Young och Joni Mitchell drog förra veckan tillbaka sin musik från Spotify i protest mot den mycket populäre Joe Rogan.

”Inte varit transparanta”

Spotify skapade regler för ”acceptabelt innehåll” på sin tjänst för flera år sedan och byggde tidigt under corona-hetsen en hubb med Covid-19-information. Även om dessa regler har varit tillgängliga för anställda, offentliggjorde företaget dem inte förrän i söndags efter att kontroversen uppstått.

”Vi har haft regler på plats i många år, men erkänner att vi inte har varit transparenta när det gäller de policyer som styr vårt innehåll mer allmänt”, skrev Ek i blogginlägget. ”Detta ledde i sin tur till frågor kring deras tillämpning på allvarliga frågor, inklusive Covid-19.”

LÄS ÄVEN: VIDEO: Minister erkände – ”Inget medicinskt berättigande för corona-pass”

Inget av Rogans avsnitt bryter dock mot Spotifys policy, sa en talespersonen för företaget.

När Spotify meddelade att de exklusivt köpt rättigheterna till Joe Rogan för 100 miljoner dollar, nästan en miljard kronor, steg företagets aktiekurs kraftigt. Dock har kursen gått ner kraftigt de senaste 12 månaderna och värderingen ligger numera på 33 miljarder dollar.

Mixade reaktioner

På nätet är reaktionerna på Spotifys beslut blandade, liksom diskussionen om corona är generellt sett. Vissa menar att det är censur och att Biden-regeringen ligger bakom:

Andra kritiserar Spotify för att lägga näsan i blöt och jämför med IT-jättarnas agerande:

En annan påpekar att Spotify försöker blidka de som egentligen aldrig går att blidka:

Joe Rogan självt gick ut på Instagram med anledning av kontroversen där han poängterar att det som kallades konspirationsteorier tidigare, och resulterade i censur i sociala medier, idag är allmänt vedertaget. Ni kan se videoinlägget nedan:

Hans podd hittar ni HÄR.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Coronahysterin avslöjar människans sämsta sida”