Under natten till söndag inträffade en kraftig explosion vid ett radhus i skånska Vellinge. De boende, en barnfamilj, var hemma vid tiden för detonationen men ingen skadades lyckligtvis fysiskt.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är Vellinge en av Sveriges tryggaste och säkraste kommuner men i natt väcktes många med ett ryck av att en kraftig explosion skakade om samhället.

Smällen uppges ha hörts över hela Vellinge och larm inkom från flera delar av staden. Polis och räddningstjänst kunde lokalisera detonationen till ett radhus på Rangången, skriver polisen i sin händelsenotis. Ett flertal fönster krossades vid kraftiga detonationen.

– Det är enbart på det berörda radhuset som det finns skador, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i region Syd, till Expressen.

LÄS ÄVEN: Lägenhet sprängd – ”isolerad händelse” lugnar polisen

”Vet inte vad som exploderat

I radhuset bor, enligt Sydsvenskan, en barnfamilj. Nu ska det utredas om det finns någon hotbild mot familjen. Enligt polisen måste det inte nödvändigtvis ligga ett brott bakom sprängningen.

– Jag kan inte säga så mycket om ärendet mer än att några rutor har krossats och att det blivit lite skador på fasaden till villan, säger Joakim Sjöberg, inre befäl vid Ystadspolisen, till tidningen.

Platsen spärrades av och Nationella bombskyddet har utfört en undersökning av platsen. Avspärrningarna hävdes strax innan klockan 10 på söndagen. Då var det fortfarande inte klargjort vad det var som exploderat, enligt Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion syd. Sprängningen i radhusområdet utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

– Man har bedömt att det är någon form av pyroteknik som har använts. Men det är fortsatt samma brottsrubricering, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen till SVT.

Av den kommentaren drar SVT slutsatsen att explosionen, som enligt uppgift hördes över hela stan, skadade husets fasad och flera fönster, orsakades av en ”smällare”.