Vasterhojd
Inrikes

SR bestörta över visiterade elever efter misstänkt syra och urin: ”Får inte göra så här”

Publicerad 8/22/2020
Annons

En skola i Skövde har hamnat i hetluften efter att skolledningen beslutat söka igenom elevers väskor i jakt efter bland annat vattenballonger med vad som uppges vara syra och urin. Statsradion kritiserar säkerhetstrutinerna som man menar bryter mot lagen.

Det var i tisdags som lärare och rektorer vid gymnasieskolan Västerhöjd beslöt sig för att gå igenom ett antal väskor tillhörande elever i årskurs tre. Detta eftersom man haft problem med bland annat alkohol, vattenpistoler och vattenballonger.

LÄS ÄVEN: HD friar lärare som lyfte bort stökig elev: ”Inte kränkande”

Det framgår att flera elever hade både ägg och vattenpistoler synliga och därför fick följa med in i särskilda rum där de sedan ombads öppna sina skolväskor. Detta är något som Sveriges Radio inte kan acceptera – man menar att skolledningens agerande är ett brott och har därför trots sina riktlinjer om opartiskhet gjort ett radioinslag där man tillkännager sina åsikter om händelsen.

SR: ”Man får inte göra så här”

Statsradion anser att skolledningens agerande för att förebygga ordningsstörningar i lokalerna ska klassas som kroppsvisitering. Detta med stöd i ett uttalande av Justitieombudsmannen (JO) och att det därmed ska anses bryta mot regeringsformen (grundlagen).

– Det står svart på vitt att man inte får göra så här. Man får inte titta i väskor, slår statsreporter Mats Öfwerström fast.

Kommunchef försvarar: ”Civilkurage att ingripa”

Bengt Stenhammar är avdelningschef för gymnasium i Skövde menar att agerande att ingripa var nödvändigt eftersom det förekommit uppgifter om att vattenballonger innehållit syra och urin.

– Personligen så tycker jag att man alltid ska värdera en situation vad kan det här föremålet eventuellt åsamka för fara eller skada och utifrån det ta fram sitt civilkurage och ingripa, säger Stenhammar till SR.

LÄS ÄVEN: Lärare ingrep mot rökande elev – blev slagen och förlorade jobbet

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons