Haval Khalil (5)

Haval Khalil. Foto: Faksimil YouTube/Polisen

Inrikes

SR hyllade rapartist – är nu häktad för kidnappning och rån

Publicerad 12/2/2020
Annons

Den här veckan publicerade statsradion en fikaintervju med en rapartist på topplistan som glorifierar gängkriminalitet. Men kritiska frågor uteblev och istället hyllades mannen med ord som ”du har fett mycket självinsikt”. Nu kan Samhällsnytt avslöja att den gängkriminelle mannen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för kidnappning och rån.

Rapartisten är 25-årige Haval Khalil med irakisk bakgrund som gjort sig känd bland unga i ’utsatta områden’ under artistnamnet ”Haval” där han har släppt flera låtar med miljoner spelningar på Spotify och YouTube. På Instagram har artisten över 50 000 följare.

LÄS ÄVEN: SVT marknadsför gängkriminell rapartist – vägrar ta avstånd från brott

Haval är folkbokförd i Skarpnäck i södra Storstockholm och polisen kopplar ihop honom med vad man kallar för Dalennätverket som opererar från närliggande Enskededalen.

Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för vapenbrott, flera narkotikabrott och rattfylleri.

Haval beväpnad och iförd skyddsväst. Foto:Faksimil YouTube

Häktad för kidnappning och rån

Den 25 oktober anhölls Haval i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för människorov och rån begångna mellan den 14 och 15 april i år i området Vårberg tillhörande Skärholmen i södra Stockholm.

På onsdagen begärde kammaråklagare Anna Stråth rapartisten omhäktad. Hon ska senast väcka åtal den 21 december.

Häktningsframställan.

”Inga kommentarer 150 gånger”

Enligt uppgifter från en poliskälla till Samhälsnytt har Haval varit brottsaktiv sedan år 2010 och tystnadskultur präglar förhören. I samband med att 28 olika brottsmisstankar riktats mot honom uppges Haval ha svarat ”inga kommentarer” hela 150 gånger.

Statsradion: ”Du har fett mycket självsinsikt”

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur de skattefinansierade public service-aktörerna SVT och SR lyfter fram och prisar artister som glorifierar gängkriminalitet. Samtidigt har vi kunnat berätta att artisterna misstänks för grova brott.

På måndagen var det dags igen när Sveriges Radio publicerade en fikaintervju med den gängkriminelle rapparen trots att han sedan början av november sitter häktad för flera grova brott.

Skärmdump SR. Foto: Faksimil YouTube

Statsreportern Erika Nielsen lyser upp av beundran när hon talar med Haval och några kritiska frågor om hans glorifierande av gängkriminalitet eller huruvida han har lämnat den kriminella banan dyker inte upp. Vid ett tillfälle konstaterar hon även att gangstern har ”fett mycket självinsikt”.

– Du är verkligen omtyckt, vet du det, konstaterar statsreportern för Haval i intervjun.

Haval. Foto: Faksimil YouTube

LÄS ÄVEN: Rapartisten prisades av SR och SVT – nu efterlyst för grovt vapenbrott

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons