sr-rikard-jansson-feature

Rikard Jansson. Foto: SVT

Inrikes

SR-journalist anklagas för att försvara parallellt rättssystem

Publicerad 8/4/2022
Annons

Såväl Sveriges television som Rikard Jansson, journalist på Sveriges radios romska kanal ”Radio romano”, anklagas för att försvara eller inte tillräckligt starkt ta avstånd från det parallella romska rättssystemet ”Romani kris”.
– Jag lägger ingen värdering i det, säger Rikard Jansson till Samnytt.

Bakgrunden är ett brutalt mord på Hisingen i Göteborg under helgen. Två romska bröder mördade då sin egen mamma genom att köra över henne med bilen.

LÄS MER: Romska bröderna häktas för mordet på sin mor

Motivet uppges vara att mamman påståtts ha varit otrogen och därmed anses ha skadat familjens heder.

Romani kris

Brödernas mamma var enligt svensk lag skild från deras pappa och hade en ny pojkvän. Av många betraktades hon emellertid fortfarande som gift enligt romska lagar och traditioner.

Innan mamman mördades ska hennes ”otrohet” flera gånger ha tagits upp i det romska parallella rättssystemet ”Romani kris”. En ny romsk process i ärendet var inplanerad till söndagen, men pappan till mammans nya pojkvän ville inte komma.

Bröderna körde då över både sin egen mamma, som avled, och hennes pojkvän, som klarade sig. Efteråt ringde de upp pojkvännens pappa, spelade in samtalet och lade upp klippet i sociala medier.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor

– De låg livlösa på gatan efter att jag var klar med dem. Så är det. Romas söner, säger den ene brodern i videon.

– Du kan gå och besöka din son på sjukhuset nu. Gå och besök han på sjukhuset. Förstår du din luffarjävel? Jag kommer efter dig också! Vem trodde ni att ni lekte med? Romas pojkar!

”Fungerade inte i det här fallet”

Med anledning av mordet bjöd statstelevisionens nyhetsprogram Aktuellt under onsdagskvällen in Rikard Jansson, journalist på Sveriges radios ”Radio romano”, till studion.

– Det man måste förstå är att kulturen i sig är väldigt stark. Den är väldigt gammal och den är inte alltid helt och hållet kompatibel med svensk kultur. Jag tror att om man är svensk eller kommer från någonstans i västvärlden, så är det kanske inte så enkelt att förstå varför romerna behöver ett eget system, säger Jansson i inslaget.

LÄS ÄVEN: Fyra års fängelse för våldtäktsman som friades i romsk rättegång

– Det är till för att skapa någon slags förlikning mellan två parter, men som du säger fungerade det inte i det här fallet. Allting tyder på att det här är ett känslomässigt dåd som händer i stundens hetta.

Kritiseras

Aktuellt-inslaget får kritik från flera håll. En av dem som är kritiska är Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna.

”Varför låter Aktuellt en romsk journalist stå oemotsagd när han kallar ett hedersmord på sin egen mamma för något som hände ’i stundens hetta’ Det är ett förminskande av ett vedervärdigt brott som föregåtts av romsk rättegång (romani kris) mot mamman & hot i sociala medier”, twittrar han.

Tidigare fotbollsproffset Martin Åslund är en annan person som tycker till om nyhetsinslaget.

”Lägger ingen värdering”

Samnytt har pratat med Rikard Jansson. Han förklarar att anledningen till att han deltog i onsdagens Aktuelltsändning var för att ge en bakgrund till systemet med Romani kris.

– Jag jobbar på Sveriges radio. Jag jobbar inom public service. Jag har inte utrymme att tycka och tänka offentligt. För mig var det viktigaste att sätta det här i en kontext så att man förstår varför det här konceptet existerar inom vissa delar av folkgruppen. Men jag lägger ingen värdering i det, säger han.

Har du själv någon gång varit med vid en sådan här ”Romani kris”?

– Om jag har deltagit?

Ja?

– Jag har kanske suttit med som barn någon gång, men jag har aldrig deltagit aktivt på något sätt.

Inte som vuxen?

– Nej.

Inte i någon roll?

– Inte vad jag kan komma på för tillfället, men jag kan inte ställa upp på intervjuer utan att få godkännande från min chef. Jag jobbar för public service.

”Kan vara föråldrat”

Rikard Jansson vill inte svara på om han är insatt i Romani kris-processen mot den mördade kvinnan. Han vill däremot återigen förtydliga varför det parallella romska rättssystemet finns.

– Även om det finns ett visst slags internt system som i vissa delar kan vara föråldrat och inte kompatibelt med svensk demokrati och kultur, så måste man förstå att det finns en anledning till att det finns, säger han.

LÄS ÄVEN: Malmö stads klandomare sparkas efter romska rättegångar

– Det finns en väldigt lång historia av utanförskap, rasism och diskriminering. Bara här i Sverige fick inte romer börja gå i skolan förrän i mitten på 60-talet. Romer har inte haft tillgång till samhället och samhällets service på samma sätt som majoritetsbefolkningen – skola, jobb, bostad, utbildning – så man har behövt klara sig i sitt egna samhälle.

– Utgångspunkten har varit att vi inte fått ta del av samhället, vi måste leva i vår egen bubbla. Hur ska vi få det här att fungera? Vad händer om folk börjar tjafsa med varandra och det blir interna bråk? Grundidén med Romani kris har varit att det inte ska eskalera, att det inte ska leda till våld och att det inte ska leda till total anarki där folk kan göra vad de vill.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons