Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan får allt färre afghaner asyl i Sverige.

Det var förra sommaren som talibanerna tog över makten i Afghanistan efter att president Joe Bidens administration beslutat att hastigt dra sig ur landet där man bland annat lämnade kvar en enorm arsenal vapen och utrustning.

Med svenska regeringens evakueringar kom många som inte hade rätt att föras till Sverige, och här finns redan de tusentals afghaner som omfattas av den så kallade gymnasielagen och aldrig borde ha fått stanna.

LÄS ÄVEN: Sverige evakuerade papperslösa afghaner

Efter talibanernas maktövertagande kunde afghaner med utvisningsbeslut i Sverige ansöka om att få sitt asylärende prövat på nytt. Siffror från Migrationsverket visar dock att enbart en bråkdel har hittills beviljats tillstånd att stanna i Sverige.

– När mitt ärende prövades igen berättade jag om min nya situation men det ignorerades. Jag kan inte återvända till Afghanistan. Bara tanken gör mig jättestressad, säger Akmal till statsradion.

Afghanerna välkomna hem

I augusti i fjol rapporterade Samnytt att det nya talibanstyret i Afghanistan är berett att ta emot afghaner som får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd eller döms till utvisning på grund av brott.

LÄS ÄVEN: Talibanerna: Ni kan skicka hem afghanerna

– Ja. De kommer ställas inför rätta. En domstol får avgöra vad som kommer hända med dem, sa talibanernas talesman Zabihullah Mujahid.