På måndagen försågs svenska public service-konton på Twitter med etiketten ”publicly-funded media” – ”offentligt finansierade medier”. Detta fick statsradion att se rött och man meddelar nu att Sveriges Radio lämnar Twitter.

Meningen med etiketterna är att användare tydligt ska kunna se varifrån informationen kommer och vem som sprider den, i synnerhet i tider då så kallade fake news sprids allt oftare av de större mediehusen liksom public service – ett par exempel är områden som invandring och pandemin.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Musk konfronterar BBC om misinformation om covid-vaccinet

Twitters definition av ”regeringsfinansierad media” är bland annat att det är medier som tar emot licenspengar, offentlig finansiering och individuella bidrag, men också att det ”i varierande grad kan finnas påverkan från regeringen på det redaktionella innehållet” – en beskrivning av svensk public service som knappast kan ses som kontroversiell av den som tagit del av framför allt dess nyhetsrapportering.

Men att stå för vilka de är tycks inte vara något för Sveriges Radio som fått samma etikett som BBC och SVT. Den officiella förklaringen man ger blir dock att ”vi behövt fokusera och prioritera Sveriges Radios digitala närvaro och Twitter har helt enkelt förändrats under åren och fått för oss minskad betydelse”.

Förnekar koppling

Att det sker i samband med att man fått etiketten förnekas:

Frågan har också dykt upp om hur vi ser på att Ekot-kontot nu av Twitter märkts som “Publicly funded-media”. Det tycker inte vi är några konstigheter, utifrån hur definitionen ser ut just nu, så är det en korrekt beskrivning av hur Sveriges Radio finansieras.

Samtidigt säger man sig vara oroliga över att Twitter bantat personalen med 80 procent:

Vi har såklart noterat den senaste tidens turbulens kring plattformen och för oss är det till exempel oroande att Twitter minskat sin personalstyrka dramatiskt. Vi tror att det på sikt kan påverka företagets kapacitet att hantera exempelvis falska konton, bottar och desinformation, men också hat och hot. Naturligtvis är det faktorer som också väger in när vi nu bestämt att vara redaktionellt inaktiva på plattformen.

LÄS ÄVEN: Elon Musk avslöjar hur Twitters censur fungerade

Sedan tidigare har SR också ansträngt sig för att slippa interagera med lyssnarna, som i sin tur tvingas finansiera verksamheten, genom att begränsa eller ta bort möjligheten att kommentera innehållet.