Statsradion marknadsför ytterligare en gängkriminell rapartist. Enligt polisen ska gangstern och hans nätverk ägna sig åt ”grov organiserad brottslighet” i ett av Storstockholms ’utsatta områden’. Samnytt kan även visa ett videoklipp där artisten förnedrar en polisman i området. Men artistens gängkopplingar och uppförande mot polisen bekymrar inte statsradion som har beslutat sig för att fortsätta spela gangsterrap.
– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, säger SR:s musikchef.

Rapartisten är 19-årige Baran Çelik – mer känd under artistnamnet VC Barre. Çelik har invandrarbakgrund från Turkiet och är bosatt i problemområdet Valsta i Sigtuna kommun.

LÄS ÄVEN: SR lyfter fram gangsterrappare: ”Gillar skjuta – knullar snuten”

”Får någons mamma böla”

På onsdagen publicerade den skattefinansierade public service-aktöen två nya videoklipp där artisten ges utrymme att marknadsföra sin musik vilket i sin tur öppnar för ännu fler spelningar på streamtjänster. Vid besöket i studion hos SR P3 Din gata rappar Çelik om skjutningar och mammor som ”bölar”.

– Får någons mamma böla. Skjutbana-rusher tränar huvuden och inga höfter. Skjuter mot toppen och inga fötter. Skjuter mot kropp och inga fönster.

Polisen: ”Grov organiserad brottslighet”

Rapartisten är enligt polisen stämplad som gängkriminell i Märstaområdet Valsta. Ett område som nyligen klassades klassades som så kallat utsatt område.

LÄS ÄVEN: SR marknadsförde rapartist – nu häktad i mordhärva

Det framgår av rättshandlingar som Samnytt har tagit del av att Çelik förekommer i belastningsregistret för bland annat misshandel, ofredande och flera narkotikabrott. Vidare står det att ”polisen ger en bild av Baran Çelik som en aktiv aktör” inom gängkriminalitet.

Det går även att läsa att Çelik och hans umgänge i Märsta misstänks ägna sig åt ”grov organiserad brottslighet”.

Baran Celik i skyddsväst i Valsta centrum.

Förnedrade polisman

Samnytt kan även visa en video där rapartisten inför sina tiotusentals följare på Instagram filmar när han hånar en polisman som ”husblatte” (reds. anm. invandrare som strävar efter att anamma svenskhet).

Çelik: [Skrattar] Coolt mannen han har kommit till Sverige för några dagar sedan.
Gäng: Han är husblatte mannen. Jävla husblatte mannen.
Çelik: Husblatte.

SR: ”Musik vår publik behöver höra”

Çeliks kriminella levere är inget som stoppar statsradion från att lyfta fram honom för lyssnarna. Artisten har fått göra flera besök hos SR för att marknadsföra sin musikkarriär som uteslutande glorifierar ett liv i gängkriminalitet.

Förra året meddelade statsradion att man kommer fortsätta att lyfta fram gangsterrap för lyssnarna. Detta trots den senaste tidens kritik som riktas mot public service-aktören efter att flera gangsterrappare som marknadsförts av statsradion samtidigt hamnat i rättsprocesser misstänkta för grova brott och dispyter med polisen.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, försvarade musikchef Anna-Karin Larsson SR:s linje.

LÄS ÄVEN: Statsradions självbild: ”Vi har svenska folket med oss”